Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Když se velikonoční role prohodí: V Telči dnes dostali pomlázkou muži

Autor: ČTK, lm - 
9. dubna 2012
18:53

Velikonoce v Telči se nesly v trochu jiném duchu než ve zbytku republiky. Vládu nad nimi díky tradici přestupného roku totiž převzaly ženy. A tak se ženy z místního horáckého souboru Podjavoričan se ve svátečních krojích vydaly za mrazivé rána na obchůzku za dalšími členy souboru, známými a nevynechaly ani starostu.

Zatímco před čtyřmi lety je uličkami města vozil žebřiňák tažený kobylami Olivou a Zlatkou, letos ženy musely kvůli hříbatům po svých. A jak zvyk vznikl? "Se založením souboru jsme začaly pátrat po tradicích a dočetly jsme se, že tady na Horácku na přestupný rok obcházela děvčata chlapce a vyplácela je. Tradice se nám strašně zalíbila a zavedly jsme ji znovu, od té doby v ní pokračujeme 20. rokem, teď máme pátý přestupný rok," řekla hlavní organizátorka Jana Kuklová.

Zatímco mužská část souboru jezdí pravidelně za děvčaty i do okolních vesnic, ženská část to má na přestupný rok jednodušší. "Za hranice Telče nepojedeme, jsme domluvení, že nám je sem svezou," poznamenala Kuklová. Výslužku dostávají děvčata obdobnou jako kluci. Někteří muži tvrdí, že perníčky a kraslice vyráběli sami, čemuž málokdo věří. Starosta Roman Fabeš měl pro kolednice kromě občerstvení a pentlí nachystaná vyřezávaná jablíčka se zapíchnutou kraslicí a ptáčkem. Navíc jim za výplatu vařečkou zahrál na saxofon.

"Také dostáváme po štamprličce, někdo pije, někdo ne, jsou s námi i těhulky, ne každá si dá. Bereme to střídměji, nedopadneme jako chlapi. Spíše se vyžíváme v tom, že je můžeme vyplatit, to nám ke štěstí stačí," říkají s úsměvem kolednice.

discovery ( 10. dubna 2012 09:21 )

Souhlasím !!!

discovery ( 10. dubna 2012 09:20 )

Nejen v Telči je plno hlupáků ! Často i ožralých .

anka ( 9. dubna 2012 21:47 )

nejaky problem se sebevedomim??

djaba ( 9. dubna 2012 20:42 )

Bezduché pronásledování s pomlázkou a jakýsi výprask mi připadá jako zábava domorodců z amazonského pralesa.Pomatení obyvatelé některých částí republiky se navléknou do krojů ve stylu český Honza či Marfuša a postupně se opíjejí i do němoty.To je prezentováno do světa jako obraz Česka.Pak není divu , že nás Čechy v zahraničí znají(pokud vědí) jako vydlabance v hloupých krojích , zpité a mlátící ženy proutím,jezdící ještě na koních .Bodeť by ne - Unesco zaštiťuje poslední primitivní domorodce na zemi.

Zobrazit celou diskusi