Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Arktické Česko: Teploty klesnou až -30°C!

Na Lysé hoře v Beskydech se včera sešlo na 600 milovníků extrémních sportů. Pokusili se co nejvíckrát zdolat horu během jednoho dne.
Na Lysé hoře v Beskydech se včera sešlo na 600 milovníků extrémních sportů. Pokusili se co nejvíckrát zdolat horu během jednoho dne.  (Autor: Foto Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: Kateřina Kycltová, evakk - 
30. ledna 2012
07:26

Česko v tomto týdnu začne připomínat spíše ruskou Sibiř než zemi ve středu Evropy. Teploty totiž budou podle meteorologů klesat až k arktickým -30 °Celsia! A to nejen na horách, ale i v nížinách. Jak se v takových mrazech chovat? Pokud jste se chtěli zahřát alkoholem, tak si to dobře rozmyslete. Odborníci jeho konzumaci v takové zimě důrazně nedoporučují.

Silné mrazy zasáhly celé naše území už během noci ze včerejška na dnešek. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) studená fronta postupovala nejprve přes Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Dnes zasáhne východní Čechy, Liberecký a Zlínský kraj v úterý v noci a poté i zbytek republiky.

Teploty tak budou klesat spolu s blížícím se víkendem. „Na začátku týdne bude i v nížinách až třináct stupňů pod bodem mrazu,“ předpověděla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. „Od středy do neděle nás zasáhne další studená vlna a ochladí se tak v nížinách až na -18 stupňů. Na horách může být i -25 až -30 °C,“ dodala Honsová.

Z tepla do zimy raději opatrně

Jaká pravidla je potřeba při tak silných mrazech dodržet? „Zrádné může být slunce, které bude po celé dny svítit. Může nás to zlákat k odložení například čepice. Je však důležité chránit si všechny části těla, jinak hrozí omrzliny,“ varovala Honsová s tím, že velké riziko nám také hrozí při přechodech ze zimy do tepla. „V případě, že doma máme dvacet stupňů a venku je minus dvacet, tak naše tělo vystavujeme čtyřicetistupňovému rozdílu, což někdo nemusí zvládnout,“ vysvětlila meteoroložka s tím, že nejohroženějšími jsou v mrazech malé děti a těhotné ženy.

Co dělat při nízkých teplotách

● Používejte více vrstev oblečení

V případě, že teploty klesají hluboce pod bod mrazu, pomůže zahřát například kvalitní termoprádlo.

Vyhněte se alkoholu

Alkohol sice na chvíli vnitřně zahřeje, ale pak situaci spíše zhorší. Roztahuje totiž cévy a krev pod kůží se pak rychleji ochlazuje.

● Chraňte si všechny části těla

Nejohroženějšími částmi těla jsou v mrazech především končetiny, obličej a hlava. Přes ústa je proto vhodné mít šátek. Nezapomínejte ani na čepici, z hlavy uniká nejvíc tepla.

● Venkovní sport pouze 20 minut

Jste zvyklí na ranní jogging? Tak tento týden omezte sportování venku pouze na nejnutnější dobu. Maximální čas strávený sportem venku je tak dvacet minut.

● Pozor na rozdíly teplot

Velkou zátěží pro naše zdraví mohou být především rozdíly teplot. Uvnitř budov bývá až dvacet stupňů Celsia, venku pak i minus dvacet stupňů. Čtyřicetistupňový rozdíl nemusí naše tělo unést.

husqarnowicz ( 30. ledna 2012 11:08 )

Vymrzla nebo pochcípala vedrem, to je jedno, hlavně ať je co nejdřív v pr.deli.

husqarnowicz ( 30. ledna 2012 11:06 )

Zima stojí vždycky za prd, ať je mírná nebo tuhá, dlouhá nebo krátká. Ale mírná a krátká zima je snesitelnější a také se při ní ušetří peníze za otop a údržbu silnic. Ideální by bylo, kdyby žádná nebyla.

vilaamalka ( 30. ledna 2012 11:06 )

Úplně nejlepší by bylo,kdyby vymrzla i naše vláda.

elicha ( 30. ledna 2012 10:57 )

Vždyť má pravdu!Celá zima stála za prd, klíšťat a jiné havětě by bylo moc. Bacilům se v mare nedaří, ani virům....

teufel ( 30. ledna 2012 09:01 )

Ty prostě vždycky musíš něco napsat, i kdyby to byla sebevětší debilita.

Zobrazit celou diskusi