Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jde o zdraví: Kolaps dopravy a o víkendu mínus 20°C!

Autor: Jan Jedlička, ČTK, jos - 
1. prosince 2010
16:58

ONLINE - Sníh paralyzoval místní komunikace i velká města. Všude se tvoří kolony, místy jde o život. Navíc má přijít pořádný mráz! Podle meteorologických předpovědí má být až 20 stupňů pod nulou! Ve středu zavalily republiku přívaly sněhu a sněžit bude až do pátku. Zima si vyžádala již i lidský život a na silnicích čeká řidiče bílé peklo.

00:40 - Noční, ale zejména ranní vlaky mohou mít kvůli sněžení zpoždění až několik desítek minut. České dráhy prodloužily varování před možnými komplikacemi v železniční dopravě nejméně do raních sedmi hodin. Některé spoje mohou být i odřeknuty.

23:06 - Smrtelná srážka vlaku a auta se stala mezi zastávkou Krhová a stanicí Valašské Meziříč. Zemřel řidič vozu, další tři lidé byli zraněni. Provoz na trati byl přerušen. Nehoda se stala asi ve čtvrt na deset večer na přejezdu bez světelné signalizace. Více informací zatím není. "Vrchní inspektor jel na místo, otázkou je, kdy se tam dopraví v tomhle počasí," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Jedná se tak o další oběť sněhové kalamity, která zasáhla Česko. Kvůli mrazům už zemřeli čtyři lidé.

23:00 - Před několika minutami se uzavřelo pražské ruzyňské letiště. Uzavírka potrvá minimálně do 5 hodin.

V Praze je situace kritická V Praze je situace kritická | David Malík
Letiště kvůli přívalům sněhu zruší čtyřicet letů.

22:05 - Pražský magistrát kvůli situaci zřídil bezplatnou telefonní linku 800 100 991, na které lidé získají aktuální informace.

21:51 - Pražský dopravní podnik připravil záložní soupravy metra, které vyjedou v případě, že metro nebude schopné odbavit zvýšený počet cestujících. Tramvaje ani autobusy nejezdí podle jízdního řádu. Jediné na co se dá spolehnout, je právě metro.

21:41 - Při nehodě na D1 se srazilo na 172. kilometru D1 ve směru na Brno pět aut. Kolize si vyžádala lehké zranění a způsobila dopravní komplikace. Vytvořila se dvacetikilometrová fronta. Ve směru na Prahu se pak po 20:00 srazila tři auta. Na jiných místech zase D1 i D2 blokovaly do sněhu zapadlé či havarované kamiony.

21:31 - Doprava kolabuje i v hlavním městě. Problémy má městská hromadná doprava i řidiči osobních aut. Nejezdí tramvaje mezi Řepy a Motolem. Zítra v osm hodin ráno zasedne Krizový štáb hlavního města Prahy. Před chvílí skončila krizová porada technických služeb a Dopravního podniku.

Situace v Praze je kritická. Situace v Praze je kritická. | Blesk - Jiří Hadač
21:20 - Na Pardubicku je kvůli silnému sněžení uzavřena státní silnice I/35 za Moravskou Třebovou směrem na Mohelnici na Šumpersku. Silničáři již naopak zprovoznili úsek silnice I/43 z Hradce nad Svitavou do Letovic na Blanensku. Řidiči mohou očekávat sněhové jazyky zvláště na Hlinecku, Moravskotřebovsku, v okolí Poličky, Lanškrouna nebo Žamberka.

21:16 - Na Šumpersku leží na vozovkách pět až osm centimetrů nového sněhu. Problémy kvůli kamionům byly například na silnici I/35 přes Studenou Loučku a obtížně průjezdná je pro nákladní auta i cesta přes Červenohorské sedlo. Se sněhem musí řidiči počítat i na Prostějovsku nebo Jesenicku, neprůjezdné úseky ale zatím silničáři nehlásí. "Žádné závažné nehody nám nebyly hlášeny," řekla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová.

21:10 - Dopravu na celém území Olomouckého kraje od středečního odpoledne komplikuje husté sněžení, které už ale naštastí přestává. Vrstva nového sněhu leží na všech silnicích a situaci zhoršil i silný vítr, který na některých místech lámal větve stromů. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, podle dispečerů z jednotlivých okresů jsou zatím všechny vozovky s velkou opatrností průjezdné. Místy situaci komplikují kamiony, které mají potíže vyjet do stoupání. Problémy kvůli nim byly například na výjezdu z Přerova po silnici I/55 ve směru na Olomouc.

20:49 - V Liberckém kraji jsou problémy hlášeny hlavně na Českolipsku, kde se na hlavních silnicích I/9 a I/13 tvoří náledí a sněhové jazyky a na silnicích se tvoří dlouhé kolony. Problémy mají desítky kamionů, které uvízly na silnicích. Problémy jsou ale i v ostatních částech kraje, přibývá dopravních nehod, většinou jsou ale bez zranění. Spadlé stromy uzavřely silnici třetí třídy Jestřabí - Křížlice na Semilsku. Cestu vyčistí silničáři až ve čtvrtek.

20:25 - V Karlovarském kraji nově vznikla kolona aut na objížďce silnice I/6 mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Od Královského Poříčí směrem na Nové Sedlo auta stojí nebo se posouvají jen velmi pomalu. Doprava se téměř zastavila i v opačném směru.

20:20 - Problémy hlásí i Karlovarský kraj. Kvůli trvale klesající teplotě přestává účinkovat posypová sůl a silnice začínají být takříkajíc bílé. Kamion blokuje provoz například na hlavní komunikaci mezi Karlovými Vary a Chomutovem v úseku Stráž nad Ohří - Boč. Se složitou situací si tam prozatím nedokázala poradit ani technika silničářů a tvoří se kolony.

19:44 - Silnici 310 v okresu Rychnov nad Kněžnou na vjezdu do obce Deštné v Orlických horách je uzavřená kvůli silnému větru a závějím.

Husté sněžení komplikuje život ve všech částech ČR Husté sněžení komplikuje život ve všech částech ČR | ČTK
19:16 - Vydatné sněžení od dnešního odpoledne komplikuje železniční dopravu. Výhybky zapadávají sněhem, železničáři je musejí vymetat, vlaky proto nabírají až hodinové zpoždění. Nejhorší situace je v železničních uzlech Brno a Přerov. V extrémních případech mohou být spoje dokonce zrušeny.

19:09 - Ve středočeském kraji by řidiči podle informací Ředitelství silnic a dálnic měli dávat pozor především na Berounsku, Příbramsku, Rakovnicku, Kladensku a Praze - západ, kde se na silnicích nižších tříd vytvářejí sněhové jazyky.

19:08 - Dvě nákladní auta zcela zablokovala provoz dálnici D5 ve směru na Prahu. Podle policisty z dálničního oddělení v Rudné byl na 37. kilometru odstaven jeden kamion pro poruchu a druhý na stejném místě zapadl do středových svodidel.

19:07 - Sněžení opět komplikuje dopravu ve Středočeském kraji. Silnice nižších tříd jsou v některých částech regionu pokryty vrstvou nového sněhu, někde se na komunikacích rovněž tvoří sněhové jazyky. Komunikace vyšších tříd a dálnice jsou většinou mokré nebo na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Kamiony an půl hodiny uzavřely dálnici D1.


Sněží jako o život. Do čtvrtečního rána má v některých oblastech napadnout až 20 cm sněhu. Nejhustěji sněží ve středních Čechách a Praze, poté na severu - Liberecko, Ústecko, poté na západě a severozápadě (Plzeňsko a Karlovarsko). Na Karlovarsku v noci z úterý na středu umrzl bezdomovec.

Množí se i případy klasicky zimních zranění - uklouznutí na ledě. Česko nečelí zimnímu náporu samo, podobné počasí je v celé Evropě. Na čtvrtek se čekají minimální teploty kolem deseti stupňů pod nulou. V pátek dle meteorologů sněžit přestane, silničáři si tedy na chvíli oddechnout, protože v současnosti mají plné rolby práce.

Situace v dopravě je kritická

Dálnici D1 dnes odpoledne na více než dvě hodiny zcela zablokovala nehoda pěti aut. Stala se na 172. kilometru ve směru Praha-Brno. Kolize si vyžádala pouze jedno lehké zranění.

Kolize se stala u Domašova na Brněnsku. Provoz byl odkloněn na 168. kilometru D1. Objízdná trasa byla sjízdná vzhledem k hustému sněžení s velkou opatrností. Později na ní uvízl autobus.

Problémy byly na D1 také ve směru Brno-Praha. Na 175. kilometru dálnici zablokoval oba jízdní pruhy dřevěný trám, který zřejmě upadl z některého z projíždějících nákladních aut. Tato událost se ale obešla bez nehody a následných zranění.

Až hodinové zpoždění kvůli sněhu nabírají i vlaky. Nejhorší situace je podle Českých drah v železničních uzlech Brno a Přerov. Zpožďují se také vlaky, které přijíždějí ze Slovenska a Polska.

V jižních Čechách hlásili nejhorší situaci na Prachaticku. Cestáři nestačí návaly sněhu odklízet, v kopcích stojí kamiony.

Také na Vysočině sníh paralyzuje dopravu. Žádnou ze silnic zatím cestáři nezavřeli, motoristé však leckde čekají v dlouhých kolonách.

Doprava kolabuje v Jihlavě, Plzni, Pardubicích i v Praze. Kvůli sněžení má problémy městská hromadná doprava i řidiči osobních aut. Dopravní podnik (DPP) a Technická správa komunikací (TSK) svolaly na 20:00 kvůli kalamitě krizový štáb.

Skončili s autem v ledové vodě

Asi nejdramatičtější nehoda se stala ve Slavkově u Brna, kde skončilo před 14:00 v rybníku osobní auto s mladou řidičkou a jejím teprve tříletým synem. Když dorazili na místo policisté, byl už vůz zcela pod vodou. V rybníku ale zůstala žena s dítětem. "Nemohli z ledové vody vylézt. Byli v ní asi čtvrt hodiny. Policisté proto pro ně museli skočit. Oba jsou v nemocnici. Řidička zatím, vzhledem ke svému stavu, nebyla schopna vysvětlit, co se vlastně stalo," řekla mluvčí vyškovské policie Alice Navrátilová.

Čerstvý sníh způsobil ve Zlínském kraji řadu dopravních nehod. Čerstvý sníh způsobil ve Zlínském kraji řadu dopravních nehod. | ČTK

Víkend bez sněhu, ale pořádný mráz! Vánoce na blátě?

V sobotu a neděli už sice sníh přibývat nebude, ale zima bude v plné síle. Ranní teploty by měly klesnout až k minus dvaceti stupňům, přes den už má být snesitelněji - minus osm.

Podle meteorologů nás takto vydatné zimní počasí čeká pouze na začátku prosince. Kolem Vánoc bude blátivo, sníh doprovodí i déšť a teploty přes den se budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia.

sharkfish ( 2. prosince 2010 09:03 )

ahoj kacotka, kde sa skrývaš? jedem na tu srí lanku či co?

kacota ( 2. prosince 2010 08:57 )

pre koho je toto velkorysé pozvanie? akože odskočit si do San Diega .. sharkfish aj žije vonku, pokial sa nemýlim

derek ( 2. prosince 2010 05:35 )

Kde je to globální oteplování ? Zelení jsou superlhá.. . A kde jsou ti dopraváci ? V letě za radarkem a botičky a v zimě nevystrčí ani ručičku ven. Zrušte ten bordel co si říká dopravní policie dejte jim hrabla a ť jdou raději něco dělat na banda flákačů.

pgga ( 2. prosince 2010 01:40 )

Zvu Vas sem do San Diega...proc ne?! Myslim ze si zaslouzite "z toho na chvili vypadnout"

ales1 ( 2. prosince 2010 00:39 )

to máte recht, v totalitě co tu byla bezdomovci seděli v kriminálech, tam bylo teplíčko.

Zobrazit celou diskusi