Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Česka dorazily první mrazíky, sluníčko ale svítit nepřestane

„Už jsem byla smutná, že začíná být zima. Ale přes den bylo krásně teplo,“ řekla Blesku Aneta Vaničková z Říčan u Prahy.
„Už jsem byla smutná, že začíná být zima. Ale přes den bylo krásně teplo,“ řekla Blesku Aneta Vaničková z Říčan u Prahy.  (Autor: Jana Bobíková)
Autor: Tereza Hořínková, šimk - 
6. září 2010
05:00

Přes den teplo a sluníčko, v noci zima a mráz. Přesně takhle to vypadalo o víkendu. V Krušných horách dokonce naměřili -2,6 stupně Celsia. I když už o sobě chladné počasí dává vědět prvními ranními mrazíky, podle meteorologů se nás čeká týden plný slunečných dnů s teplotami až 20 stupňů!

A je to tady: v Česku se už vyskytly první ranní mrazíky. Podle meteorologů to zatím ale vůbec nic neznamená. Září je totiž podle kalendáře ještě skoro celé letním měsícem, protože podzim přichází až ve chvíli, kdy nastává podzimní rovnodennost, tedy 23. září. A tak nás čeká týden s odpoledními teplotami až 20 ° Celsia.

„Počasí ve střední Evropě totiž bude ovlivňovat vzduch ze severozápadu, a tak nás čekají slunečné dny,“ potvrdila Blesku meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že dnes rtuť teploměru dosáhne na 15 až 19 °C. Po zbytek týdne pak povyskočí ještě o stupínek výš.

„Od úterý až do pátku se teploty budou pohybovat od 16 do 20 °C. Velkou oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami pak očekáváme ve čtvrtek a v pátek,“ dodala Honsová.

První mrazíky

I když meteorologové slibují teplé počasí, rozhodně byste neměli přicházející podzim podceňovat. Prázdniny sice sotva skončily, ale chladné počasí už o sobě dává vědět prvními ranními mrazíky.

Mráz minus 2,6 stupně Celsia naměřili v neděli ráno v Šindelové na Sokolovsku. Podle dlouhodobé předpovědi se ranní teploty pod bodem mrazu budou pravděpodobně brzy opakovat.

Meteorolog Rudolf Kovařík na své stanici v Šindelové na Sokolovsku po ránu naměřil -2,6 stupně Celsia Meteorolog Rudolf Kovařík na své stanici v Šindelové na Sokolovsku po ránu naměřil -2,6 stupně Celsia | Kateřina Moravcová

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi