Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moravu opět děsí hladina vody v řekách

Moravu opět trápí vytrvalý déšť
Moravu opět trápí vytrvalý déšť  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
1. září 2010
08:11

Hladiny některých řek na severu Moravy a ve Slezsku vinou vytrvalého deště dál stoupají, srážky ale podle vodohospodářů mají během středy ustávat.

Nejvážnější situace je nyní v Českém Těšíně, kde hladina Olše dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení. "Olše ale dál stoupá. Za poslední hodinu se zvedla o 15 centimetrů," řekl zástupce Povodí Odry Jindřich Vaněk.

Ve středu ráno byl třetí stupeň vyhlášen kromě Olše v Českém Těšíně a Jablunkově i v Petrovicích u Karviné, kde se do polí a zahrad vylila řeka Petrůvka a v Hradišti na Stonávce. Stavu ohrožení dosáhla i Bělá v Mikulovicích na Jesenicku.

Hasiči plní pylte pískem

Druhý stupeň - stav pohotovosti - vodohospodáři vyhlásili na Olši v Dětmarovicích, ve Věřňovicích, na potoku Skalka v Beskydech a na Vidnávce ve Vidnavě.

V Petrovicích u Karviné hasiči naplnili pískem 700 pytlů. Posloužily pro zpevnění břehu a podle potřeby i jednotlivým občanům Petrovic. Například v Marklovicích se Petrůvka rozlila do zahrad a zalila zdejší silnici. V Návsí na Jablunkovsku zase hasiči bojovali s vodou o místní nádraží s restaurací, nový podchod, trafostanice a dva rodinné domy. Zásah byl úspěšný a hasičům se podařilo podařilo vodu tekoucí z polí přesměrovat a zprůjezdnit silnici.

"Podle předpovědi počasí budou srážky během dopoledne ustávat. Klesat by tedy měly i hladiny. Další vydatné deště se ale mohou vrátit v noci ze středy na čtvrtek," řekl zástupce Povodí Odry Jindřich Vaněk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi