Blesk, který dlouhodobě pomáhá obětem těchto hyen, zašel s panem Coufalem za právníkem i na Českou obchodní inspekci. Výsledek? Šmejdy brzy čeká soudní tahanice!

„Tak už jsme zase v Praze,“ přivítal redaktory pan Coufal z Třebíče. Naposledy se i s partnerkou pokoušel společně s Bleskem vrátit šmejdům zboží poštou. Podvedený senior poslal společnosti Bio Trade House písemné odstoupení od kupní smlouvy a požadoval po ní, aby mu vrátila 35 000 za zboží, které si koupil pod tlakem. Jenže po šmejdech jakoby se slehla zem!

Zboží si nepřevzali a na dopis odmítli reagovat. „Nezbývá, než jim poslat předžalobní výzvu. Vzhledem k tomu, že firma nesplnila zákonnou povinnost vrátit peníze, vyzveme je, aby do 10 dnů částku 35 tisíc panu Coufalovi poslala. Pokud ani to nepomůže, obrátíme se na soud, který případ prošetří,“ sdělil právník spotřebitelského sdružení dTest, Lukáš Zelený, za kterým Blesk podvedeného důchodce zavedl.

A Blesk by rád vyzval všechny podobně podvedené seniory: Jedinou obranou, jak si ušetřit peníze a nervy je nejezdit na předváděcí akce.

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi Ostrava David Malík, Eva Fraňková

ČOI: Na Bio Trade si posvítíme!

Pan Coufal má na šmejdí firmu vztek a rád by před ní varoval i další důchodce. Proto se rozhodl obrátit na inspektory, kteří můžou zabránit společnosti v podnikání a obelhávaní starých lidí! V doprovodu redaktorky Blesku se pan Coufal s družkou vypravil na sídlo České obchodní inspekce v Praze.

Tam je přivítal Milan Gaidoš z tiskového oddělení: „Půjdeme na poradenskou službu, kde naše inspektorka zapíše výpověď pana Coufala. Na základě jeho svědectví si celou věc ověříme a pak začneme firmu prověřovat, což v tomto případě nejspíš povede k zahájení správního řízení.“

Vypečená firma Bio Trade House, která patří Luďkovi Masejtkovi z Mělníka, ale není pro úředníky žádným nováčkem. Od srpna do října 2013 zkontrolovali inspektoři 8 předváděček, u pěti z nich našli pochybení. „Kontroly jsme provedli napříč regiony, ve všech krajích nám dávali spotřebitelé podnět k šetření. Bohužel ještě nemáme výsledky,“ řekl Milan Gaidoš.

Živnostenský odbor: „Už jsme smetli 2 šmejdské firmy!“

Na prošetření byznysu Luďka Masejtka si chce posvítit i další orgán – živnostenský odbor Městského úřadu Prahy 5, pod který Bio Trade House spadá. Podle toho, co řekl jeho vedoucí Josef Žebera, se má šmejd na co těšit! Nejspíš totiž přijde o živnost.

„Provedeme kontroly na provozovnách a sídlech společnosti. Pokud se tam firma nebude nacházet, tak si ji předvoláme a v případě, že s námi nebude komunikovat, máme ze zákona možnost odebrat jí živnostenské oprávnění. Už se nám to povedlo ve dvou podobných případech. Celou věc pak předáme obvodnímu soudu, který společnost může zrušit,“ řekl Josef Žebera.

Fotogalerie
6 fotografií