Šmejd č. 1 - Luděk Masejtek (26)

Bydliště: Mělník

Má předváděcí firmu Bio Trade House. Důchodce láká na dárky za stovky korun a bohatou tombolu. Nic z toho se nekoná. Senioři, kteří Masejtkovi podepíší kupní smlouvu na extrémně drahé výrobky, jsou v pasti. Odstoupit od smlouvy a vrátit zboží v zákonné lhůtě nelze.

Reportéři Blesku se o tom přesvědčili, když pomáhali seniorům z Třebíčska vrátit Masejtkovi zboží. Projevil se jako pořádně křivý člověk. Nechal se zapírat, ošklivě lhal, pokládal telefon. Stejnou hru na schovávanou předvádí Masejtek také na Slovensku, kde podniká s firmou Servisné služby.

Důchodkyně Anna z Trnavy si po nátlaku šmejdů koupila hrnec, tepovač a další krámy za 500 eur. Když je chtěla se synem vrátit, na což má ze zákona nárok, narazila. Masejtek odmítal vzít za jednání své firmy odpovědnost a stejně jako v případě seniorů z Třebíčska se vymlouval, že je pouhý zaměstnanec firmy.

Šmejd č. 2 - Jakub Jiskra (25)

Bydliště: Mělník

Pracuje pro firmu Bio Trade House. Na Bleskem zmapované předváděčce v Třebíči rozvážel důchodce domů a přebíral od nich peníze. Jiskra hraje fotbal za FC Mělník. Blesk do fotbalového klubu zavolal, aby zjistil, zda vědí, že mají v mužském týmu šmejda. Vedení klubu bylo touhle informací dost zaskočeno.

Blesk volal do FC Mělník: Mrzí nás, že tu máme šmejda

Hana Lumpeová, místopředsedkyně klubu

Blesk: Dobrý den, viděla jste dokument Šmejdi?

FC Mělník: „Neviděla, ale vím, že je o těch prodejcích.”

Blesk: A co říkáte na to, že jeden z těch šmejdů je ve vašem týmu?

FC Mělník: „Vážně? No, to je blbé. Kdo to je?”

Blesk: Jakub Jiskra. Budete to nějak řešit?

FC Mělník: „To nejde řešit. V jeho oddíle je dvacet členů, každý z nich má nějaké zaměstnání. Je to dospělý člověk, může si dělat, co chce. Ale je to smutné.”

Željko Filipovič, trenér mužů v FC Mělník

Blesk: Dobrý den, viděl jste dokument Šmejdi?

Trenér: „Ano, viděl.”

Blesk: A víte, že váš fotbalista Jakub Jiskra prodává na předváděcích akcích pro seniory?

Trenér: „Kuba? No, vím že pracuje pro nějakou takovou firmu, ale že není majitelem. V oddíle mám asi čtyři kluky, kteří tohle dělají.”

Blesk: Jak se k tomu stavíte?

Trenér: „Ta činnost se mi nelíbí a vůbec způsob toho podnikání považuji za mizérii. Samozřejmě se k tomu stavím záporně.”

Blesk: Můžete s tím něco dělat?

Trenér: „Bohužel ne, jsme amatérský oddíl. Nemáme právo diskvalifikovat hráče kvůli jejich zaměstnání. Jakub je výborný fotbalista, a kdyby se raději věnoval fotbalu, bylo by to pro něj lepší.”

Blesk: Mrzí vás to?

Trenér: „Mrzí. Obírání starých lidí považuji za nehoráznost. Už ráno mi volal známý, že viděl fotku Jakuba v Blesku. Vážně mě to u něj mrzí.”

Fotogalerie
10 fotografií