Už o půl deváté v pondělí ráno postávalo před Grand kavárnou na náměstí v Čáslavi pár žen. Když před druhou odpoledne odcházely, přiznaly, že chtěly, aby se na ně dostalo alespoň něco z dárků, slíbených na reklamním zvacím letáčku. Těšily se zbytečně. Dárky se nekonaly a tradiční český oběd také ne. Zato řečí a šmejdských slibů bylo víc než dost.

Koupí neprohloupíte!

V salonku za lokálem kavárny v prvním poschodí se pánové Jaroslav a Martin před třinácti seniory tužili víc než tři hodiny. Na pódiu za nimi byla sada titanového nádobí za 39 900 korun (reálná cena cca 5 000), napařovací hygienický čistič Kärcher za 29 900 Kč (reálná cena 3 500 ), konvektomat za 19 900 Kč (reálná cena od 2 300), deka s polštářem za 12 900 Kč (reálná cena 800) a další zboží.

„Nikdo neprohloupí, každý ušetří,“ chrlil ze sebe pan Jaroslav, zatímco Martin podle tempa jeho řeči buď kýval hlavou, nebo vykřikoval: „To je pravda, přesně tak.“

Stateční senioři…

Sliby prodejců se dobře poslouchaly, ale vždy končily slovy – „až si zakoupíte…“. Třeba VIP kartu, nabitou při podpisu částkou 8 000 korun, které budou při koupi čehokoli odečteny od ceny. Ani tento první mazaný krok k nákupu nikoho nezlákal, nikdo také nechtěl jet na nabízený bezplatný pobyt v lázních nebo turistický zájezd.

Tolik vychvalovaná bezplatnost v podání pana Jaroslava se totiž fakticky scvrkla na návaznou povinnost koupit nestydatě předražené věci. A to nikdo ze zmíněných třinácti seniorů neudělal.

Video
Video se připravuje ...

Šmejdí předváděčka v Čáslavi redakce Blesk.cz

Superobří turbosleva

Přestože oba prodejci doslova lezli z kůže, nekoupil nikdo. Ani tehdy ne, když každý z účastníků dostal zalepené obálky a Jaroslav i Martin s nimi zahájili jednání mezi čtyřma očima. Slevy nabízeli neuvěřitelné, za veškerý sortiment svého zboží v ceně 127 970 korun nakonec chtěli jen deset tisíc – při platbě v hotovosti, na ruku. Neúspěšně.

Závěrem přišla řada na drobnosti. „Kdo si koupí tento jedinečný konopný gel na zvláčnění kloubů a svalstva, už nikdy nedá přednost všelijakým mastem s mezokokainem,“ lákal pan Jaroslav. To, že »kain« překřtil na kokain, nepomohlo. Jenom dva z účastníků si gel za 250 Kč koupili. Dostali nádavkem zdarma konopnou sůl do koupele a masážní magnetický pásek.

To byl jediný obchodní „úspěch“ čáslavské předváděcí akce.

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00 Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.

Fotogalerie
6 fotografií