Loni v červnu přišel seniorovi dopis s výzvou k úhradě 5430 korun za nepojištěné vozidlo. V dopise stálo, že pan Slabý dluží České kanceláři pojistitelů peníze za období 105 dnů, kdy za vůz údajně neplatil povinnou pojistku. „V té době ale bylo mé auto ještě v bazaru. Jakmile jsem ho koupil, hned jsem ho přihlásil k pojišťovně a řádně platil,“ vysvětlil reportérům Blesku.

Požadavek na zaplacení pojistky ho však zmátl, a tak se vydal na magistrát, aby si za poplatek 50 Kč skutečně ověřil, že majitelem auta byl v uvedeném období autobazar. Potvrzení poslal České kanceláři pojistitelů. Rozhodl se ale nenechat to jen tak plavat. „Když mi přišla výzva k úhradě, naúčtovala si kancelář 180 korun jako náklady uplatnění. Protože jsem měl kvůli jejich omylu spoustu vyřizování, telefonátů a samozřejmě i nákladů na korespondenci, chci po nich tu samou částku plus další výdaje, které mě to stálo,“ řekl Blesku senior.

Pojišťovna na jeho žádost ale nereagovala. Zaslala mu pouze dopis, ve kterém sdělila, že celou věc považuje za vyřízenou. „S tím se nehodlám smířit. Pojišťovny i jiné instituce po lidech chtějí, aby stále za něco platili. Když se ale spletou a člověk chce jednou něco po nich, cukají se,“ vysvětluje vitální důchodce. Na Ombudsmana Blesku se obrátil proto, aby se daly věci konečně do pohybu! „A taky mě zajímá, zda mám skutečně na požadovanou náhradu škody nárok,“ dodal.

Česká kancelář pojistitelů : Jednali jsme podle zákona

Dotázali jsme se Centrálního registru vozidel na vlastníka vozidla v nepojištěném období. CRV sdělil, že vlastníkem je pan Slabý, proto mu byla zaslána výzva k úhradě příspěvku nepojištěných. Následně se ukázalo, že informace nebyla správná, a proto byl případ ukončen. Přestože nás mrzí, že jsme pana Slabého zbytečně obtěžovali, tak podobným situacím nemůžeme zabránit. Pokud jde o náhradu újmy, tak ze strany ČKP nedošlo k porušení žádné zákonné povinnosti, což je nezbytnou podmínkou pro náhradu újmy. Pokud panu Slabému vznikla obdržením výzvy nějaká újma, pak je nutné, aby se obrátil na toho, kdo za újmu odpovídá, tedy kdo způsobil chybu v evidenci nebo kdo poskytl chybné informace.“ Centrální registr vozidel Blesku sdělil, že náhrada škody se řeší individuálně. „Je nezbytné prokázat konkrétní příčinnou souvislost mezi způsobenou škodou a jednáním osoby, která škodu způsobila. Ať se na nás pan Slabý obrátí a případ prošetříme,“ říká Andrea Volaříková z ministerstva dopravy.

Ombudsman Blesku: Obraťte se na toho, kdo chyboval

„V první řadě je třeba si uvědomit, že chybu zřejmě opravdu neudělala pojišťovna, ale Centrální registr vozidel, který poskytl nepřesné informace. Pokud by se prokázalo, že porušil nějakou právní povinnost, mohl by pan Slabý nárokovat náklady, které mu vznikly,“ říká právník z portálu Vaše nároky.cz. Poplatek za potvrzení, že vůz na něj není hlášený, je prý naprosto ukázkovým příkladem. A co poplatek 180 korun, o který pojišťovna bezdůvodně navýšila pojištění? „Kdyby ho pan Slabý skutečně zaplatil, měl by nárok na vrácení částky. Jednalo by se totiž o bezdůvodné obohacení na straně pojišťovny,“ vysvětluje právník.

Chtějí po vás peníze, a vy nevíte za co? Neplaťte bez prověření!

Možná se vám už stalo, že jste obdrželi dopis od firmy, která vám nic neříká, s výzvou k okamžitému uhrazení částky za službu nebo zboží, které jste si neobjednali. Firem, které takto podvodně podnikají, aby z lidí vymámily peníze, existují u nás desítky. Buďte proto ve střehu a nic neplaťte bez ověření! „Jestliže někdo neoprávněně požaduje peníze, tak je vhodné na to reagovat a takový požadavek vyvrátit rozumnými důvody,“ říká právník Novák z Vaše nároky.cz.

V případě, že byste například ze strachu částku uhradili a pak skutečně zjistili, že pro její hrazení nebyl důvod, požadujte vrácení peněz. Podle právníka by se jednalo o bezdůvodné obohacení, které je protistrana povinná vrátit.

„Zaplacení takové částky se lze domáhat soudní cestou. V řízení je možné chtít zaplacení nejen nevrácené částky, ale také úroku z prodlení a náhrady nákladů soudního procesu. Tímto tedy opět může podstatně narůst celková částka, a proto by mělo být i v zájmu protistrany ji na počátku vydat,“ dodává Novák.

Fotogalerie
5 fotografií