Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hurikán se stal zkázou za 40 miliard dolarů: Celebrity si ze Sandy dělají legraci

Autor: hrr, mokk - 
1. listopadu 2012
05:01

Burza už funguje, metro ještě ne. Manhattan se vzpamatovává z katastrofy. Horší potopy jsou podle vědců na cestě. Neštěstí velmi zasáhlo i některé celebrity, jak vnímají neštěstí, které pustoší USA? Dělají si z toho většinou legraci.

Okamžité škody hurikánu Sandy přesahují 40 miliard dolarů, což by z něj mohlo udělat nejhorší přírodní katastrofu. Následné útraty se totiž vyšplhají na několikanásobek. Barack Obama včera ve vzácné shodě s guvernérem New Jersey – který jindy prezidenta nemilosrdně kritizuje – objížděl postižené oblasti v Atlantic City. „Prezident byl neuvěřitelně nápomocen. Nezatahuje sem kampaň a já to také dělat nebudu,“ řekl republikánský guvernér.

Prezidentské volby proběhnou už za týden. Vědci určili výšku povodňové vlny, která se převalila přes Manhattan, na 4,2 metru, což o 20 centimetrů přesáhlo dosavadní rekord hurikánu Donna z roku 1960.

Většinu obětí hurikánu připravily o život padající stromy. V domnění, že bouře již skončila, vycházeli lidé venčit psy, když je následně zasáhly kmeny vyvrácených stromů. Nejkurióznější smrt si způsobila nadšená fotografka Lauren Abraham (23) z Queensu, která běhala s aparátem v ruce za drátem vysokého napětí, který fotogenicky jiskřil o mokrou zem. Snaha zachytit co nejefektnější záběr ji nakonec stála život, když se drát obrátil proti ní a dívka uhořela za přihlížení asi desítky lidí.

Co přijde teď

➤ Většina Američanů (67%) už věří v globální oteplování. Setkání tropického hurikánu s blizzardem na jednom místě není obvyklý jev.

➤ Po roztání dalších milionů kilometrů čtverečních arktického ledu stoupne hladina oceánů o centimetry. „Bouře století budou přicházet každých 15 let,“ předpovídá profesor Oppenheimer z Princetonu.

➤ New York a další města musí navýšit úroveň vstupních stanic do metra, zvednout elektrické vedení v tunelech a možná dokonce začít stavět atlantickou zeď za stovky miliard dolarů.

➤ I tak budou hurikány působit hrozné škody – přílivy slané vody znehodnotí zásoby pitné vody a změní flóru i faunu v nejlidnatější oblasti USA.

Co slavní napsali o hurikánu

Herečka Olivia Wilde

„Bylo tolik hurikánů před vznikem Twitteru?“

Moderátor Larry King

„Je Sandy kluk, nebo holka?“

Tenistka Serena Williams

„Modlím se za oběti hurikánu Sandy. Jdi pryč, Sandy, jdi pryč.“

Zpěvačka Cher

„Sleduji hurikán! Je to HORŠÍ, než jsem si kdy UMĚLA PŘEDSTAVIT. Moji přátelé tam bydlí, doufám, že jsou o. k. Úmrtí a trosky mi lámou srdce.“

Herečka Lindsay Lohan

„PROČ všichni TOLIK panikaří kvůli hurikánu (říkám mu Sally)? Přestaňte být negativní! Myslete pozitivně a modlete se za mír.“

Herec Alec Baldwin

„Představte si, že by se to stalo na Halloween. Upíří zuby a obaly od bonbónů by byly všude.“

slimstar ( 8. listopadu 2012 13:02 )

To je nesmysl stavět mněsto na pobžeží a pak se diví jak sou blbý...

sar77 ( 1. listopadu 2012 18:09 )

A ty jsi ten kterej na ne chodi do kina

andy83 ( 1. listopadu 2012 10:27 )

Tak dlouho ntáčejí katastrofické filmy až jim příroda ukázala skutečnost.

erikcom ( 1. listopadu 2012 10:09 )

bleska ma o5 nejnovější iformace až na to že od 06 budou v provozu většina linek metra a městske dopravy

dissent ( 1. listopadu 2012 10:08 )

...nech se vyšetřit ...

Zobrazit celou diskusi