Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Amerika po katastrofě: Zdemolované domy, lidé bez elektřiny, 51 mrtvých

Autor: ČTK, ljš - 
31. října 2012
15:06

Škody za desítky miliard dolarů, zdevastovaná města a především 62 lidských životů - to je účet, který si vyžádala jedna z největších přírodních katastrof v historii Spojených států. Celkem už Sandy, která si brala životy i v Karibiku, zabila přes stovku lidí.

Miliony lidí na východním pobřeží USA se pokusí vrátit k normálnímu životu, do něhož jim v úterý tvrdě zasáhla bouře Sandy. Řada firem, obchodů a dopravních uzlů chce obnovit činnost, přestože vyhlídky na zásobování elektřinou jsou krajně nejisté a hromadná doprava se vzpamatovává jen pomalu.

Bouře si podle dosavadních údajů v USA a v Kanadě vyžádala 62 obětí na životech. Lidé umírali pod kmeny padající stromů, někteří byli zasaženi elektrickým proudem, jiní se utopili.

Doprava kolabuje

Nejhůře zasažený New York zůstane nadále odříznutý od železniční sítě, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Spojení mezi New Jersey a New Yorkem nebude fungovat nejméně týden. Zaplaveny jsou i tunely metra na jižním Manhattanu, podzemní dráha bude mimo provoz několik dní. Po pondělní explozi transformátoru nemají na jihu Manhattanu ani proud.

Svůj provoz obnoví také newyorské Kennedyho mezinárodní letiště a letiště Newark v sousedním New Jersey, budou ale fungovat pouze omezeně. Další newyorské letiště La Guardia zatím zůstane zavřené, protože je zaplavené vodou.

Na své linky se vrátí i některé městské autobusy, ale mnoho obyvatel města bude odkázáno na své vlastní nohy, případně na nejisté služby maximálně vytížených taxíků. Některé z vozů taxislužby navíc při úterní záplavě zůstaly pod vodou.

Elektřina nejdříve za týden

Guvernér státu New Jersey Chris Christie odhaduje, že obnova dodávky elektřiny do všech míst státu potrvá sedm až deset dnů. Obyvatele obcí ležících na pobřeží vyzval, aby se do svých domovů zatím nevraceli. Až 20.000 lidí je naopak podle Christieho uvězněno ve svých domovech ve městě Hoboken, které leží na pravém břehu řeky Hudson na dohled od Manhattanu. Plány na jejich evakuaci se připravují.

Postup bouře Sandy se mezitím zpomalil na asi 13 kilometrů za hodinu, maximální síla větru nepřesahuje 65 kilometrů za hodinu. V těchto chvílích je střed bouře stále nad západní Pensylvánií, v krátké době se má ale prudce otočit na sever nad západní okresy státu New York. Předpokládá se, že zasáhne i Chicago.

 

lysohlavek02 ( 31. října 2012 23:29 )

..pochopitelně je mi to u prrdele jakou ty máš náladu ..a nebo mě chceš dojmout ty fousatá mršino???

12356 ( 31. října 2012 23:13 )

Zalez skrete, ty ses ten posledni blb, na ktereho dneska mam akorat tak naladu, teploucka impotentni sisinko

lysohlavek02 ( 31. října 2012 23:01 )

moravská husa 12,356kg...co tady zase kejháš ty chcíplá nudle z moravy? ..už aby tě nacpali nádivkou .. hodili na pekáč..pořádně propekli .. sežrali a zbytky hodili prasatům!!!...aspoň by z tebe byl nějaký užitek a mně by se docela ulevilo !!!

ariatutti ( 31. října 2012 20:49 )

SUPER clanek, ale to nam elektriku nebo benzin nezaplati! Zatimco kolegyne v praci mi dnes ukazala zajimavy zpusob privydelku z domova www.Cervena-Cerna.cz a to je jine kafe! Prestoze nejsem nejbystrejsi, tohle jsem pochopila behem 3 minut a hned jsem si vydelala prvnich par stovek, a to prakticky bez prace Kdyztak to omrknete taky

12356 ( 31. října 2012 20:47 )

Kdyz Ti nekdo rekne: Bez s tim do perdele, tak si to budes vysvetlovat jako zajem a nebo nezajem, kdyz si nekdo bude stezovat na to, ze u nas kdyz byly zaplavy, tak pochybuje sukon, ze nekdo namam krmil Americany. Dala uz sem nekolikrat odkazy z Google, ze se v USA psalo a dost o zaplavach. Trba tohle z roku 1997: There was a similar natural disaster in the Czech Republic in the recent past already - in July1997 in eastern part of Czech Republic - Moravia..... Donations and financial help from abroad (only the numbers published in various publications) exceeded U.S. $50 million. The major part of this money - given with an open heart - was stolen by the Czech government and various officials and the actual victims of flooding saw none of it. I know firsthand from the people of the village Troubky, which was leveled with the ground by the tidal wave which opened the flood, that they have received no money whatsoever. The current Czech government is willing to steal even from the most needy and the victims of natural disasters. http://www.msnbc.msn.com/id/31541372/ns/weather/t/flooding-across-central-europe-turns -deadly/#.UJF-ZIbZi70 http://www.worldpress.org/print_article.cfm?article_id=809 Bylo toho dost a dost a US financne pomohly taky dost a dost. A je dost podstatny rozdil, kdyz je nekde ohrozeno 50 milionu obyvatel a nebo nekolik desitek tisic obyvatel.A nakonec co si budeme povidat, media miluji katastrofy at jsou kdekoliv na svete, taky nas poradne krmili Fukusimou...

Zobrazit celou diskusi