Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zloděj století Procházka proklouzl lovcům lebek: Unikl kvůli smrtící bouři Sandy

Autor: ČTK, oj - 
31. října 2012
10:56

Lovcům lebek v Dominikánské republice proklouzl zloděj století František Procházka mezi prsty. Do karet mu nahrála superbouře Sandy, která znemožnila v akci pokračovat. Zatkli však sedm hledaných Čechů a získali detailní informace o Procházkově pobytu.

Detektivové byli podle deníku Právo krok od zatčení zloděje století Procházky, který před pěti lety ukradl přes půl miliardy. Je prý mezi desítkou hledaných, která zatím českým policistům "proklouzla" při akci v Dominikánské republice. "Díky této akci jsme získali detailní informace o pobytu hledaného Procházky," cituje Právo kriminalistu Milana Pospíška.

Mezi již zatčenými jsou například Miloslav Votava, Pavel Štorkán, Michael Grundza a Jiří Štěpánek. Muži byli již v Česku dříve odsouzeni k vysokým trestům za majetkovou kriminalitu, policisté je proto odvezli rovnou do vězení. Proti ostatním vede policie trestní řízení. Někteří se prý dopouštěli trestné činnosti i v Dominikánské republice.

Celá policejní operace začala dopadením člena Berdychova gangu Františka Hajna, který byl v červnu nepravomocně odsouzen na deset let za takzvanou loupež století - přepadení vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas s více než 154 miliony korun. Následně policie objevila v Dominikánské republice i další hledané Čechy, kteří prý v zemi vytvořili komunitu. Spolupracovali spolu a pomáhali si i ve vytvoření falešných identit.

Video  Češi zadržení v Dominikánské republice v rukou policie  - Policie ČR, hudba Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

Akci zahájili takzvaní lovci lebek již před rokem. Nynější zásah trval asi týden, podle původního plánu měla být zadržena zhruba dvacítka lidí. Povodně způsobené hurikánem ale znemožnily přístup do některých oblastí. Spolupráci Dominikánců zajistilo policistům zejména to, že Štěpánek a další ze zadržených Miloslav Lindr jsou v karibské oblasti podezřelí ze sexuálních zločinů.

bome ( 31. října 2012 17:06 )

Ten clanek je hovadina, ktera navozuje dojem, ze cesti lovci lebek zasahovali nekde Dom.rep. coz je samozrejme naprosta hovadina. Jedine kam se mohli udajni lovci dostat je tak akorat letistni hala v Ruzyni, tam jejich pravomoce konci a potom umorna cesta letadlem tam azpet cca40h muk, v turisticke pri hnusnem zradle a s otlacenou pr.eli pochybuji, ze nejaci sasci z ceska operovali na uzemi ciziho statu a kdyby ta parta blbu neudelala pruser tam, tak nikdy nekoho nevydali...udelali tam trestny cin a oni radeji pozadali o vydani domu nez tam sedet s negrama a to je cely uspech ceske policie...

hr0p ( 31. října 2012 15:57 )

je hezke videt, kdyz cesi cechum pomahaji i v zahranici...

radekfilosof ( 31. října 2012 15:45 )

No a jestli se nepletu / nevím přesně/ ten Procházka než šel na tuto funkci už měl nějaký malý škraloup stran financí. Jak to, že ho k něčemu takovému vzali ??

radekfilosof ( 31. října 2012 15:44 )

Pochybujiu.Ta bezpečnostní agentura nějakou chybičku snad udělala, ale tady to byůlo pekelně vymyšlené. Už to, jak zmizli z republiky byl vrchol dovednosti. Naposled ho chytila kamera někde na letišti a pak ticho po pěšině..

marmat ( 31. října 2012 15:29 )

Protože DOMINIKÁNY nejsou Čína, a Franta je teď MATA HARI na výsluní , je to jen otázka dalšího výletu LOVCŮ LEBEK po splasknutí vln, pokud ho už nespláchly

Zobrazit celou diskusi