Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Katastrofa v New Yorku: Perná noc a 20 tisíc volání o pomoc za hodinu!

Autor: simao, ČTK - 
30. října 2012
16:37

GALERIE, VIDEO: Největší katastrofa za poslední 100 let postihla největší město USA. New York si prožil pořádně pernou noc. Řádění superbouře Sandy ho změnilo místy k nepoznání. A záchranná služba nestíhala odpovídat na volání o pomoc.

Superbouře Sandy se k východnímu pobřeží USA přiřítila v pondělí večer místního času (v noci na úterý SEČ). A zasáhla i největší americké město. Newyorčané takovou pohromu nepamatují. Prezident Obama ji označil za stav nouze a velkou katastrofu. Sandy přitom zabila ve Spojených státech již 35 lidí.

20 tisíc volání o pomoc za hodinu

"Věděli jsme, že tohle bude velmi nebezpečné," přitakal starosta města Michael Bloomberg a prozradil, že dispečeři na tísňové lince zaznamenali v průměru 20 tisíc volání o pomoc za hodinu!

Záchranáři měli plné ruce práce. Asi 200 pacientů musela evakuovat i newyorská univerzitní nemocnice, kde selhal záložní generátor.

Záchranáři museli evakuovat i stovky pacientů z jedné z newyorských nemocnic Záchranáři museli evakuovat i stovky pacientů z jedné z newyorských nemocnic | ČTK/AP

Uzavřeny byly mosty a většina tunelů a jediným pojítkem města se zbytkem světa byl Lincolnův tunel. Voda zaplavila i část dálnice West Side Highway na západě Manhattanu.

New York jako město duchů

Ulice jinak pulzujícího města se však již předtím zcela vyprázdnily, většina obchodů a restaurací zůstala uzavřená. Není divu, městem se prohnala pořádná přílivová vlna.

Před evakuací a po evakuaci: Na jiny rušné Times Square bylo kvůli superbouři Sandy nezvykle pusto Před evakuací a po evakuaci: Na jiny rušné Times Square bylo kvůli superbouři Sandy nezvykle pusto | Reuters, Profimedia.cz, Isifa.com

"Během deseti minut voda zaplavila celou ulici. Než jeden pán v ulici stačil doběhnout ke svému zaparkovanému mercedesu, tak byl vůz zaplavený a později ho i odnesla voda," popisovala pro ČTK Češka Linda řádění živlů.

Valící se voda pohřbila v New Yorku řadu osobních automobilů Valící se voda pohřbila v New Yorku řadu osobních automobilů | INT, Getty Images

Plovoucích aut je v amerických městech nepočítaně. Kdo nedbal varování úřadů a zůstal, hořce lituje. Našli se však i tací, kteří se s velkou vodou pokoušeli bojovat i za volantem svých vozů. Třeba tenhle odvážlivec. Nebo spíš blázen?

Pohled na Manhattan Bridge Pohled na Manhattan Bridge | ČTK/AP

Zaplavené metro a trosky v ulicích

"V ulicích je spousta vody a také mnoho trosek, které jsou velmi nebezpečné," svěřil se BBC taxikář Peter Franklin. Voda zaplavila i řadu stanic metra, Sandy dopravu v New Yorku totálně ochromila. Pod vodou skončily i značné části Manhattanu, i s jeho známou finanční burzou.

Zaplavené newyorské metro Zaplavené newyorské metro | Profimedia.cz

Výpadky elektřiny, požáry a miliardové škody

Na pilno však měli i hasiči. Museli krotit požáry ve čtvrti Queens, kde poruchy na elektrických vedeních, spadlé dráty a porouchané transformátory zapálily na pět desítek objektů.

Záběry z požáru, který se vlivem řádění superbouře Sandy rozpoutal v newyorském Queensu Záběry z požáru, který se vlivem řádění superbouře Sandy rozpoutal v newyorském Queensu | Reuters

Vedle toho se kvůli výpadkům proudu ponořily celé čtvrti do tmy. Energetická skupina Colsolidated Edison uváděla na 670 tisíc zákazníků bez elektřiny v New Yorku a jeho nejbližším okolí.

Na tuhle pernou noc zkrátka New York jen tak nezapomene. Bude se ostatně i delší dobu vzpamatovávat. Výše škod se zatím těžko odhaduje. Hovoří se ale až o 12 miliardách.

pgga ( 30. října 2012 19:37 )

Like I said..fuck you...and that is with a capital F...you are one of the reasons why Czechs are so screwed up... 

jikar ( 30. října 2012 19:10 )

Měli bychom si uvědomit. že jde především o lidské neštěstí, umírají tam mladí, staří, ženy i děti a to je momentálně nejdůležitější a nejhorší!!!!!

pgga ( 30. října 2012 19:08 )

Tak to necti...a prepni na Cinu...

pgga ( 30. října 2012 19:05 )

FUCK YOU....little Czech stupid..ignorant fuck... 

nonazdartepero ( 30. října 2012 18:14 )

Pohled na Brooklynský most....opravdu???

Zobrazit celou diskusi