Pompeo se ve čtvrtek na okraj všeobecné rozpravy 73. zasedání Valného shromáždění OSN setkal s barmským ministrem Ťjo Tin Schweiem. Dnes americká diplomacie rovněž zopakovala výzvu, aby Barma okamžitě osvobodila vězněné novináře agentury Reuters.

Jejich rodiny požádaly o milost pro oba muže, uvedla dnes známá právnička a lidskoprávní aktivistka Amal Clooneyová, která je zastupuje. Advokátka, která je manželkou slavného herce George Clooneyho, barmskou vůdkyni a nositelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij vyzvala, aby milost pro novináře schválila.

"Bojovala jste tolik let za propuštění na svobodu z vězení, kde teď oni sedí. Nyní máte možnost napravit tuto nespravedlnost, jestliže chcete," uvedla Clooneyová ve výzvě adresované Su Ťij, kterou přednesla při akci na půdě OSN. Jak poznamenala agentura Reuters, barmská mise při OSN zatím na její slova nijak nereagovala.

Osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone byli zadrženi loni 12. prosince na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů. Žurnalisté byli odsouzeni za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Oba muži trvají na své nevině a tvrdí, že jim dokumenty podstrčila policie.

Jak poznamenala agentura Reuters, čtvrteční schůzka mezi americkým a barmským představitelem se odehrála nedlouho poté, co USA a OSN zveřejnily zprávy o zvěrstvech, která měla při svém loňském tažení proti Rohingům na svědomí barmská armáda. Převážně buddhistická Barma neuznává Rohingy jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna z Barmy do sousedního Bangladéše více než 700.000 Rohingů.