Pochod Pegidy a AfD měl vyrazit na cestu kolem 17:00, ale policie, která má k dispozici vrtulník nebo vodní děla, mu dala zelenou až po několika desítkách minut. Tisíce lidí, mezi nimiž jsou mladší ročníky i osoby v důchodovém věku, se pak vydaly na tichou cestu městem, která má uctít "oběti multikulturalizace Německa".

V čele průvodu, který se hemží německými vlajkami, jdou lidé s velkými plakáty, na nichž jsou vyobrazeny osoby zabité přistěhovalci. Nechybí mezi nimi pětatřicetiletý Němec s kubánskými kořeny Daniel Hillig, jehož vražda, z níž jsou podezřelí dva mladí muži z Iráku a Sýrie, vedla k demonstracím a násilnostem v podkrušnohorském městě. Na jednom z plakátů je také Češka Naďa Čižmárová, která zahynula v prosinci 2016 při teroristickém útoku v Berlíně.

Pochod se zatím odehrává bez problémů, jen na jeho okraji dochází k drobnějším střetům mezi policií a protestujícími, kteří se ho snaží narušit. Přinejmenším jednoho z nich policisté zadrželi, dalším brání v přístupu.

Dnešní sérii demonstrací v Chemnitzu zahájil dopolední mírový pochod, kterého se účastnilo pár desítek lidí, a akce pokračovaly odpoledním setkáním asi 1500 lidí na manifestaci pravicového hnutí Pro Chemnitz a zhruba 2500 osob na protestu proti krajní pravici.

Příznivci hnutí Pro Chemnitz, jejichž pondělní demonstrace skončila výtržnostmi a útoky na přistěhovalce, se kolem 16:00 sešli u nejznámějšího monumentu čtvrtmilionového města - památníku Karla Marxe. Řada z nich s sebou měla německé vlajky a opakovaně skandovala hesla jako "My jsme národ" nebo "Merkelová musí pryč".

Právě kancléřka Angela Merkelová (CDU) a starostka Chemnitzu Barbara Ludwigová (SPD) byly často terčem nevole davu, v němž se objevila i trojice vlajek českých. "Nevyzývám k braní spravedlnosti do vlastních rukou, ale když nás politici nebudou chránit, tak se musíme rozmyslet, jak se budeme bránit my," nechal se slyšet jeden z řečníků. "Vezměte jim nože, nebo vám vezmeme úřady," pohrozil také.

Pár stovek metrů od pravicové akce, která skončila asi po 40 minutách, protestovali u kostela Johanniskirche lidi za mír a proti xenofobii. Na místo přišla i starostka Chemnitzu, podle níž dnes Sasko i její město musí vyslat jasný signál, že budou všemi prostředky hájit právní stát proti "pravicovým štváčům". Šéf poslanců Levice ve Spolkovém sněmu Dietmar Bartsch zase vyjádřil přesvědčení, že je nutné, aby občané města dali jasně najevo svůj postoj.

Na protesty dohlížejí stovky policistů z různých spolkových zemí. Většina z nich má v pohotovosti přilby, někteří jsou na koních. Ulice v centru města jsou uzavřeny pro dopravu, policie je blokuje desítkami vozů.