Prezident Klaus Iohannis, který představuje středopravý politický proud a je v neustálém střetu s vládou, se hned proti tomuto počinu levice důrazně postavil. Podle agentury AFP prohlásil, že hlasování o změně trestního řádu porušilo "parlamentní procedury", a slíbil, že sporné změny napadne u ústavního soudu.

Zmírnění trestního zákona je jednou z etap reformy justice, kterou zahájila sociální demokracie poté, co se v závěru roku 2016 chopila moci. Jednou z kritizovaných novinek je částečné zrušení trestního postihu za zneužití pravomoci. Sice zůstává trestné v případě, že provinilec takto získá neoprávněný prospěch pro sebe nebo pro člena své rodiny, nicméně ne pokud se prospěch týká třetí strany, fyzické či právnické osoby, jak to žádá Úmluva OSN proti korupci. Změny navržené ministerstvem spravedlnosti byly v parlamentním výboru, senátu a dolní komoře parlamentu projednány za pouhé tři dny namísto běžných několika týdnů, napsala agentura Reuters.

Mezi poslanci, kteří se takto mohou vyhnout trestnímu postihu, je mocný šéf Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviu Dragnea. Je předsedou parlamentu a fakticky řídí vládu; premiérem se nemohl stát kvůli tomu, že byl předloni podmínečně odsouzen za volební podvody a podplácení. Teď byl v červnu odsouzen ke třem a půl roku odnětí svobody v kauze fiktivního zaměstnávání, z čehož měla prospěch třetí strana - PSD. Tento verdikt ale není pravomocný a Dragnea se proti němu odvolá.

Další upravené paragrafy mají za cíl snížit tresty za četná porušení zákona a zmírnit podmínky pro podmínečné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Podle upozornění Rumunského helsinského výboru to povede k nárůstu trestné činnosti a ohrožení veřejného pořádku.

"Bereme na vědomí, že byla reforma trestního zákona přijata...Prozkoumáme konečnou verzi právního předpisu, zda je v souladu s příslušnými právními předpisy Evropské unie v oblasti trestního soudnictví, policejní spolupráce a mezinárodních standardů," reagoval na dění v zemi mluvčí Evropské komise. "Jako strážci smluv ale nebudeme váhat a v případě potřeby přijmeme taková opatření, která povedou k zajištění souladu (s unijními předpisy)," dodal.