"Máme připravené i další akce, učitele například učíme, jak vzdělávat formou her a finančních aplikací, v liberecké knihovně pořádáme sérii besed se školami. Náš plán je oslovit 10.000 lidí. To se nám asi nepodaří, ale 9000 bychom dosáhnout mohli," řekla Merunková, která vede společnost Yourchance, zaměřující se na mimo jiné i na podnikavost žáků a studentů.

Největší zájem by podle ředitelky mohli mít děti a mladí lidé o setkání s youtubery 17. března na Černém mostě. "Budou tam Sebastian, Naty Hrychová a Nela Kailová," uvedla ředitelka. Zájemci si budou moci zahrát různé finanční hry a kvízy o ceny.

Loni se do týdne pro finanční vzdělávání zapojily i školy, neziskové organizace a také dětské domovy. Podle Merunkové je dnes v Česku mnoho škol, které své žáky vedou k finanční gramotnosti velmi dobře. "Poslední tři roky vidím opravdu velký posun v tom, co pro to školy dělají," řekla.

Zakladatelem Global Money Week je nevládní organizace z Amsterodamu, jejíž hlavní myšlenkou je podle českých pořadatelů "vychovat generaci, která bude schopná předcházet budoucím krizím díky rozvoji finančního vzdělání a přístupu k finančním službám". Akce se koná od roku 2012, účastní se jí kolem 140 zemí. V Česku ji podporuje ministerstvo školství, ministerstvo financí a Česká národní banka. Spolupořadatelem je instituce EFPA ČR, která zajišťuje zkoušky odborné způsobilosti v oblasti investic, penzí a úvěrů.

pak mal