Zákon z roku 2011 umožňuje zahájit civilní soudní řízení proti komukoli, kdo vyzývá k bojkotu Izraele nebo ho kritizuje za okupaci území, a touto kritikou bojkot vyvolá. Podle kritiků je ale zákon v rozporu se zásadami svobody slova.

Novozélanďanky Justine Sachsová a Nadia Abu-Shanabová loni napsaly zpěvačce Lorde otevřený dopis a požádaly ji, aby zaujala stanovisko a připojila se k uměleckému bojkotu Izraele. "Hovořím o tom s mnoha lidmi a zvažuji to. Děkuji za to, že jste mne poučily, stále se učím," napsala Lorde v odpovědi na twitteru a za několik dní koncert zrušila.

Izraelská organizace Šurat HaDin, která Novozélanďanky zažalovala, tvrdí, že obě věděly, že jejich dopis může vést k bojkotu. Právnička skupiny Nisana Daršanová-Leitnerová řekla, že zákon zatím nebyl u soudu prověřen, protože bývá těžké prokázat spojení bojkotu s výzvou k němu. V tomto případě to je prý ale zřejmé, protože Lorde začala o zrušení telavivského vystoupení, naplánovaného na letošní červen, uvažovat až potom, co dostala dopis. Své koncerty na protest s politikou Izraele zrušila v minulosti například skupina Pixies či Brit Elvis Costello. K bojkotu se připojili rovněž Roger Waters z pink Floyd i britský režisér Ken Loach.

Jsou zastánci mezinárodní kampaně Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), která chce vyvolat ekonomický a politický tlak na Izrael a přimět ho tak k ukončení okupace Západního břehu Jordánu. Řada Izraelců obviňuje BDS z antisemitismu, neboť podle nich přehlíží palestinský podíl na vzájemném konfliktu.