Historicky je to poprvé, kdy Chomutov tak vysokou částkou podpoří vrcholové sportovce, doposud každoročně přispívalo město na sportování mládeže, na tento účel letos kluby dostaly 20 milionů korun.

Celou šestnáctimilionovou dotaci si rozdělí osm klubů, které zastupují zhruba desítku sportů. Vedle hokejistů dostanou milion korun basketbalisté, 750.000 korun fotbalisté a stejnou částku florbalisté, po čtvrtmilionu budou mít plavci a další sporty. "Město říká: 'My vám dáme určitý obnos peněz a chtěli bychom od vás, abyste vyvinuli maximální úsilí v rámci těch svých soutěží, abyste se posunovali o kategorie výš," řekl ČTK náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

V rámci schváleného memoranda má vybraných osm klubů zaručeno, že podporu 16 milionů korun budou mít od města každý rok až do roku 2020. "Memorandum by mělo dávat klubům časovou jistotu, mohou si pak podle toho rozvrhnout shánění dalších prostředků a podobně," uvedl Dinda.

"Situace je jasná, celé volební období se táhne to, že Piráti potřebují peníze a potřebují je jakoukoliv cestou," řekl opoziční zastupitel Marian Bystroň (PRO Chomutov). Nejprve hokejisti žádali o dotaci, respektive o dar. "Když to neprošlo zastupitelstvem, tak se vymyslela půjčka, když ji nezvládali splatit, přestože jasně deklarovali, že toho budou schopni, schválilo se odložení splátky, a teď znovu a k tomu se vymyslelo memorandum," uvedl Bystroň. V červnu schválili zastupitelé odložení splátky do konce března 2018.

Debata okolo podpory vrcholového sportu trvala dnes na zastupitelstvu zhruba tři hodiny, vystoupili i zástupci některých klubů a hokejový fanoušek. "Vrcholový sport se musí podporovat, ale částka je neadekvátní," uvedl Bystroň. Výrazné rozpory panovaly v názoru, zda podpora je nad rámec takzvaného režimu de minimis. "Pokud ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) vyhodnotí, že podpora je nedovolená, hrozí městu sankce," upozornil David Palán (PRO Chomutov). Podle názoru vedení města činnost klubu Piráti Chomutov nemá vliv na evropský trh, proto se nejedná o nedovolenou podporu.