Pětatřicetiletá televizní moderátorka, příležitostná herečka a módní návrhářka, která svou kandidaturu ohlásila před týdnem, na tiskové konferenci uvedla, že nehodlá "házet špínu" na Putina, protože jde o "rodinného přítele".

Ruská opozice její kandidaturu nepřijala s velkým nadšením, podle mnohých, včetně protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného, jen pomůže Kremlu k rozdrobení opozičních sil. Kreml ji podle kritiků využívá k umlčení protestů liberálů odstřižených od politiky, aby mohl Západu tvrdit, že v Rusku platí normální podmínky politické soutěže.

Sobčaková řekla, že nestojí o dráhu profesionální političky. Chce se prý jen zapojit do voleb, aby "hlas její generace byl slyšet". Chce být prý alternativou pro voliče, kteří jsou znechuceni politiky "hlavního proudu". Jejím plánem je "nastolit nová pravidla hry". Volby v Rusku Sobčaková označila za "nákladnou show nízké kvality".

Zároveň přiznala, že nepočítá s tím, že by Putina porazila, pokud se on nakonec rozhodne kandidovat. Všeobecně se jeho účast ale očekává a už dávno je veden jako neotřesitelný favorit voleb.

O svých finančních rezervách či nákladech na volební kampaň odmítla Sobčaková hovořit, mlčela také o svých případných sponzorech. "Spoléhám samozřejmě na podnikatele, dohody jsou, konkrétní sumu neřeknu," uvedla.

Sobčaková poznamenala, že její kandidaturu ze švýcarského exilu podporuje bývalý ruský magnát a vězeň režimu Michail Chodorkovskij. Ten dnes Rusům podle agentury Interfax vzkázal, aby prezidentské volby, naplánované na březen příštího roku, nebojkotovali.

Rezolutně se dnes Sobčaková vyjádřila o záboru ukrajinského Krymu, jímž podle ní Rusko v roce 2014 porušilo mezinárodní právo. "Z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinský, v roce 1994 jsme dali slib (respektování ukrajinské celistvosti), který jsme porušili," řekla. Pro Rusko a Ukrajinu je teď důležité najít kompromis a obnovit "za každou cenu" přátelství.

Sobčaková oznámila, že členem jejího volebního týmu se stal politolog a mediální manažer Igor Malašenko, který v polovině 90. let řídil volební kampaň tehdejšího prezidenta Borise Jelcina.