Na základě Trumpova rozpočtového návrhu by se nevratné granty, které Washington poskytuje spojencům v současnosti, měly změnit v úvěry, jejichž objem bude výrazně nižší. Podle televize CBS News z dokumentu ministerstva zahraničí vyplývá, že například Pákistán dostane místo letošních 265 milionů dolarů (6,4 miliard korun) pouze 100 milionů (2,4 miliardy korun) ve formě půjčky. Podobně výrazné omezení má podle návrhu čekat také Ukrajinu, která americkou pomoc využívá k boji proti proruským separatistům na východě země. Škrty pro Kyjev jsou plánovány ve výši 70 procent. Gruzie by podle návrhu měla obdržet o 58 procent méně než letos, Arménie o 67 procent a Ázerbájdžán dokonce o 90 procent méně, získat by jako pomoc měl jen jeden milion dolarů (24 milionů korun).

Omezení se dotkne i řady zemí bojujících s islamistickým terorismem ve svých regionech, například Maroka, Libanonu či Nigeru.

Diplomaté či analytici podle médií varují, že změna financování se patrně projeví na úbytku zájmu o americké zbraně v dotyčných zemích, které si již nebudou moci dovolit drahé vojenské vybavení. "Státy mohou nakupovat od Ruska nebo Číny," řekl agentuře Reuters analytik vojenských rozpočtů Todd Harrison. "Je v našem zájmu, abychom udržovali fungující součinnost s našimi spojenci, a tyto vojenské granty jsou toho součástí."

Změny se nedotknou největších příjemců americké vojenské pomoci, kterými jsou Izrael, Egypt a Jordánsko. Nejvíce tradičně dostane Izrael, pro který Trumpův návrh počítá stejně jako letos s částkou 3,1 miliardy dolarů (73 miliard korun). Pro Egypt chce Trump 1,3 miliardy dolarů (31 miliard korun) a pro Jordánsko 350 milionů dolarů (8,3 miliardy korun).

Podle Reuters zatím není jisté, zda všechny návrhy projdou hlasováním v Kongresu, který bude rozpočet schvalovat. Proti omezování zahraniční pomoci, včetně vojenské, se staví velká část demokratů i řada republikánů.