Kanter se v neděli vracel do USA a při zastávce v Rumunsku byl zadržen, neboť místní úřady zjistily, že jeho pas už neplatí. "Hlavním důvodem je to, že když se někdo snaží jít proti (tureckému) prezidentovi, on se pokusí ho umlčet," řekl pětadvacetiletý sportovec, jehož citovala agentura Reuters. Dodal, že dostává výhrůžky smrtí, většinou přes sociální média.

Kanter je dlouholetým příznivcem duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecké vedení označuje za inspirátora loňského pokusu o převrat. Gülen žije v americkém exilu a Ankara se zatím neúspěšně snaží o jeho vydání. Nyní je v Turecku souzen v nepřítomnosti. Gülen obvinění popírá.

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč zadržely už asi 49.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

V zemi se v polovině dubna konalo referendum, v němž zvítězili zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Někteří politologové referendum považují za počátek cesty k diktatuře.

Kanter prezidenta obvinil, že se snaží umlčet opozici za každou cenu a nezastaví se ani před vraždami. "Erdogan je strašný muž. Je to Hitler našeho století. Doufám, že svět s tím něco udělá," řekl basketbalista.

Minulý rok Kanter zpřetrhal svazky se svou rodinou v Turecku a přísahal věrnost Gülenovi. Stalo se tak podle něj poté, co turecká média zveřejnila dopis jeho otce, který se v listu svého syna zřekl.