Loňský rok už hodnotí jako slušný. Léčebné lázně navštívilo 6325 hostů a pacientů, meziročně o desetinu více. "Obecně se v českých lázních velmi pozitivně odráží změna úhradové vyhlášky a indikačního seznamu před dvěma lety a do lázní se opět začíná vracet česká klientela, což je dobrá zpráva pro pojištěnce i pro majitele," řekl ředitel. Přitom před pěti lety se na hospodaření hlavně menších firem velmi negativně projevil propad počtu pacientů kvůli škrtům pojišťoven. "Celková částka na lázeňskou péči klesla o téměř 50 procent," uvedl. Lázně měly zhruba třetinové propady obratů.

Tuzemská klientela firmy dlouhodobě tvoří asi 73 procent, zbytek jsou hlavně Němci a v jednotkách procent Rusové. "Letos počítáme s dalším nárůstem u Čechů i cizinců a i čísla z března a dubna ukazují, že je vyšší zájem pojišťoven," řekl Pavel.

Firma investovala do obnovy a údržby osmi lázeňských budov a vybavení několik milionů korun. Nejvíce do rekonstrukce vstupní haly, recepce, zázemí a balneoprovozu největšího léčebného domu Prusík se 120 lůžky, který je srdcem lázní. Na něj navazuje sedm let otevřené wellness centrum Konstantin, kam jezdí ročně tisíce lidí.

Lázně s 380 lůžky jsou dlouhodobě zaměřené na kardiovaskulární choroby. Před třemi lety přibraly léčbu pohybového ústrojí. Pacientů s těmito onemocněními přibývá a dnes tvoří více než polovinu klientů lázní. "V obci i kolem ní jsou velice příjemné trasy pro terénní kúru po lékařských výkonech," uvedl ředitel lázní, které mají 20hektarový park. Firma zajišťuje severskou chůzi Nordic Walking, procházky po naučných stezkách, vyjížďky na koni a kole, mykologické pobyty, gastro akce, edukační pohovory o zdravém životním stylu a řadu dalších. "Lidé tu nemají příliš kam jít, tak jim kulturu vozíme každý víkend," uvedl.

Lázně mají také stále více pacientů na následnou péči a rehabilitaci, kteří přicházejí z nemocnic pár dnů po operaci srdce nebo končetin. Mají i jednotku intenzivní péče. Ve firmě, jejíž tržby jsou kolem 100 milionů Kč, pracuje na 110 lidí, z toho třetinu tvoří zdravotnický personál, tedy lékaři, sestry a fyzioterapeuti.

Wellnessové pobyty vyhledává až 25 procent klientů a jejich počet také roste. Většinou v lázních tráví víkendy a svátky. Hosté jezdí i přes zimu, lázeňské domy nezavírají. Společnost už několik let nezdražovala lázeňské ani wellness pobyty.

V obci s 950 obyvateli přibývá turistů, ročně jich přijede do 15.000. "Už dva roky máme rekordní návštěvnost kulturních akcí, které spolu s lázněmi pořádáme," řekl starosta Konstantinových Lázní Karel Týzl (BEZPP). Tahákem je wellness bruslení na pětikilometrovém asfaltovém oválu u lesa, moderní kemp s bazénem a desítky kilometrů cyklostezek. Tuto zimu to byly i běžky na oválu.

Už 214. lázeňská sezona bude zahájena 20. května. Léčivému Prusíkovu prameni, železitému a studenému, požehná emeritní plzeňský biskup František Radkovský. Od pátku do neděle jsou na programu koncerty, divadla, výstavy a jarmark.

Více o Konstantinových Lázních čtěte ZDE