Deník, který je blízký turecké vládní straně AKP, v titulku i v textu zprávy označuje Čechy za teroristy z kurdských Lidových obranných jednotek (YPG). Ty jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů.

Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PKK považuje za teroristickou organizaci USA i Evropská unie, s YPG ale Západ spolupracuje v boji proti radikálům z Islámského státu. PYD loni otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

"Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranice u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od svého zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů," napsal Daily Sabah. Podle listu zatčení se uskutečnilo na základě informace tajných služeb, že se Češi pokusí překročit iráckou hranici a připojit se k PKK.

"Ve fotoaparátech a paměťových kartách smartphonů Farkase a Všelichové policie objevila proteroristické písně a pochody, zvukové soubory, stejně jako snímky pořízené s teroristy YPG ," dodal list.

Podle obžaloby oba Češi již několikrát navštívili tábory "teroristů" v Turecku. V teroristických kruzích je prý Farkas znám pod kódovým označením Serxwebun Botan a Všelichová jako Zelane Botan.

Oba Češi obvinění popírají a uvádějí, že jsou humanitárními aktivisty. Podle nich také YPG nejsou teroristickou organizací s odůvodněním, že bojují proti radikálům z Islámského státu (IS).

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v polovině prosince řekl, že se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území Sýrie ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici. Také řekl, že pozitivním vyústěním případu by bylo vyhoštění dvojice do Česka. Na turecké straně prý vidí ochotu pomoci a vyjít Česku vstříc.

České velvyslanectví v Ankaře se podle Zaorálka případem zabývá téměř denně, snaží se zadrženým pomoci po právní stránce a komunikuje i s jejich rodiči.