Sám Trump, který složil prezidentský slib před týdnem, v rozhovoru se stanicí Fox News prohlásil, že hovor s Putinem očekává brzy. "Telefonoval mi, když jsem vyhrál. Ještě jsme nejednali. Ale jak jsem pochopil, brzy si pohovoříme," řekl Trump ještě předtím, než byl termín telefonátu zveřejněn. Podle Peskova, na něhož se odvolává agentura TASS, je telefonát plánován na sobotu večer moskevského času.

Ve čtvrtek Peskov uvedl, že přímý kontakt mezi Kremlem a Bílým domem po Trumpově páteční inauguraci zatím nebyl navázán. Už dříve dal mluvčí Kremlu najevo, že schůzka obou prezidentů je spíše záležitostí měsíců než týdnů.

Putin a Trump nepovedou podle Kremlu v sobotu žádné "zásadní" jednání. Peskov tak podle agentury Reuters reagoval na dotaz, zda se rozhovor bude týkat i Ukrajiny. Hlava ruského státu chce prý hlavně americkému kolegovi pogratulovat k nástupu do výkonu prezidentské funkce. Peskov nebyl s to se konkrétněji vyjádřit ani ke spekulacím v médiích, podle nichž se Trump chystá zrušit nebo zmírnit sankce proti Rusku uvalené na tuto zemi kvůli ukrajinskému konfliktu. "Nic o tom nevím," odpověděl.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová v rozhovoru se stanicí CBS řekla, že v sobotu očekává diskusi mimo jiné o boji proti terorismu. "Domnívám se, že budou v zájmu svých zemí jednat, jak spojit síly a spolupracovat na společných záležitostech a na tom, jak obě země například mohou porazit terorismus radikálního islámu," prohlásila Conwayová.

Trump během volební kampaně sliboval zlepšit vztahy s Ruskem. Po svém zvolení naznačil, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko předchozí vládou prezidenta Baracka Obamy, pokud by Rusové pomohli Spojeným státům v boji proti terorismu.

Vztahy Ruska a Spojených států jsou teď nejhorší od konce studené války. Příčinou je vedle ukrajinské krize také válka v Sýrii a obvinění, že Kreml se vměšuje do amerických voleb.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu v ruském parlamentu řekl, že si Moskva nedělá žádné iluze, že by se vztahy mezi oběma zeměmi za vlády prezidenta Trumpa začaly rychle zlepšovat. Kreml je ale podle něj připraven ujít k nápravě poškozených vztahů svůj díl cesty.

Jako prvního zahraničního státníka přijme Trump dnes britskou premiérku Theresu Mayovou. Ta už ve čtvrtek ve Filadelfii řekla, že pokud jde o Putina, Američanům by doporučila, aby s ním spolupracovali, ale dávali si na něj pozor.