Valné shromáždění přijalo rezoluci navrženou Lichtenštejnskem 105 hlasy. Proti bylo 15 zemí včetně syrských spojenců Ruska a Íránu, zdrželo se 52 států, uvedla agentura Reuters.

Zvláštní tým "připraví dokumenty, aby usnadnil a urychlil spravedlivé a nezávislé trestní řízení v souladu s normami mezinárodního práva u národních, regionálních nebo mezinárodních soudů či tribunálů, které mají nebo v budoucnu mohou mít jurisdikci nad těmito zločiny", uvádí se v rezoluci. Rezoluce vyzvala všechny státy zúčastněné v konfliktu a občanské organizace, aby nové skupině poskytly jakékoli informace a dokumenty.

OSN zároveň zveřejnila závěry zprávy své komise pro vyšetřování tragického útoku na humanitární konvoj v severosyrské provincii Halab (Aleppo) na konci září. Konvoj byl podle komise zasažen "mnoha druhy munice z více než jednoho letounu nebo jednoho typu letounu".

Pachatele komise zjistit nedokázala, konstatovala ale, že schopnost uskutečnit takový útok měly syrské vládní síly, ruská letadla, která jim pomáhají, a letadla koalice vedené Spojenými státy. Komise ale označila zapojení americké koalice do útoku za "vysoce nepravděpodobné".

V útoku na konvoj zemřelo nejméně deset lidí, 22 dalších bylo zraněno, zničeno bylo 17 nákladních vozů. USA i některé další země obvinily z útoku Rusko, Moskva všechna obvinění odmítla.