"Když říkám, že si nesmíme nechat zničit náš svobodomyslný život, tak to platí i pro silvestrovské oslavy," poznamenal ministr v rozhovoru poskytnutém deníku Bild. Zároveň vyzval Němce, aby byli obezřetní. "Musíme dávat pozor jeden na druhého," řekl. Jen tak se dá podle něj zajistit bezpečnost.

Také primátor hlavního města Michael Müller vyzval dnes občany k obezřetnosti. Zároveň podle něj ale není nutné mít strach. "To by bylo fatální, kdyby se člověk zavřel doma a už nevycházel," poznamenal. K takovému chování podle něj není důvod.

Více bezpečnostních kamer v ulicích kvůli pondělnímu útoku na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz ale Berlín podle radní pro otázky hospodářství Ramony Popové neplánuje. Vedení hlavního města se v úterý dohodlo na posílení přítomnosti policistů v ulicích a na vánočních trzích, uvedla Popová.

Konkrétní opatření jsou dnes v Berlíně vidět na řadě míst. Například u vchodu na vánoční trh před zámkem Charlottenburg stojí dvojice policejních dodávek. U trhu na Postupimském náměstí zase přibyly betonové zábrany. Podobná opatření se chystají i na dalších místech.

Zvýšení bezpečnostních opatření také v dalších německých městech avizoval také současný předseda konference zemských ministrů vnitra Klaus Bouillon. "Přítomnost policistů (v ulicích) nyní zvýšíme ve všech spolkových zemích a posílíme také ochranu vánočních trhů," uvedl.

Útok na vánoční trh kolem symbolu západní části Berlína, Pamětního kostela císaře Viléma, si vyžádal 12 mrtvých a téměř pět desítek zraněných. Pachatel na trh najel ukradeným polským nákladním vozem. Podezřelým je aktuálně mladý Tunisan.