Šéf elektrárenské společnosti v Tubásu (TDECO) Abdalláh Nairát prohlásil, že si spolupráce s Českou republikou velmi cení, protože Češi přinášejí nové postupy a moderní technologie. České projekty v Tubásu prý nastartovaly energetický boom, který významně pomohl rozvoji oblasti, mimo jiné stavebnictví. Přispěly rovněž ke zlepšení životního prostředí.

"Solární panely tady, jak jsme slyšeli, vyvolaly revoluci. Když se ten první projekt rozjížděl, tak tady byla nedůvěra, moc se tomu nevěřilo, bylo to něco nového," řekl Zaorálek. "A teď se ukázalo, že to funguje, to umístění (v Tubásu) je zřejmě velmi šťastné," řekl ministr o elektrárně s instalovaným výkonem 500 megawattů.

Energii TDECO prodává formou předplacených karet, ze kterých se v elektroměru odečítají jednotky podle odběru. "Všechna naše elektřina je předplacená," řekl Nairát.

Zaorálek a tubáský guvernér Rabí Tavfík Chandakdží byli také dnes přítomni podpisu smlouvy o projektu v hodnotě 250.000 korun s místní nadací Tubas Charitable Society (TSC). Cílem projektu je zlepšit dodržování práv žen a zkvalitnit právní služby pro ženy.

Pracovníci nadace seznamují ženy s jejich právy a poskytují jim pomoc s řešením krizových situací, například v rodině. Osvěta se pořádá i anonymně po telefonu, aby bylo zachováno soukromí žen.

Česká republika je v Palestině aktivní s rozvojovou pomocí, zaměřuje se především na elektrifikaci, infrastrukturu a sociální služby. Každoročně na tyto rozvojové projekty Česko vydává 600.000 dolarů (14,3 milionu korun).

Příkladem je energetický sektor a obnovitelné zdroje energie. Letos v rámci rozvojové spolupráce budou na devíti veřejných budovách včetně škol a klinik v Ramalláhu, Hebronu, Nábulusu či Betlémě nainstalovány solární panely, vůbec poprvé budou tři projekty uskutečněny také v Gaze. Například v Tubásu bylo od roku 1996 díky české pomoci elektrifikováno na 30 vesnic.

"Mluvím tady o tom přecházet z fáze rozvojové pomoci do komerční sféry. Jsou tady české podniky, které mají zájem se v tomto angažovat, takže jsme tady vyvolali zájem. Palestinští partneři mě ujišťují, že oni souhlasí i s tou komercializací, protože se na rozvojovém projektu ukázalo, jak je to výhodné," řekl Zaorálek. Tuto snahu označil za dlouhodobou českou strategii.

Později odpoledne se Zaorálek v Nábulusu zúčastní otevření autosalonu Škoda Auto. Tím šéf české diplomacie třídenní návštěvu Izraele a palestinských území ukončí.