"Je to vážná situace. Je to situace, která si žádá, abychom byli všichni opatrní a přispěli ke zklidnění," prohlásil Stoltenberg. Vítá prý proto další pokračující přímé kontakty mezi Moskvou a Ankarou. Ty by podle něj měly přispět nejen k vyřešení dnešního incidentu, ale také k posílení mechanismů zajišťujících, že se podobná situace nebude opakovat.

"Musíme se vyhnout tomu, aby se takové incidenty a nehody nedostaly mimo kontrolu," upozornil Stoltenberg. Ohledně dnešní situace podle něj zatím nebyla aliance v přímém kontaktu s ruskou stranou.

Moskva už oznámila, že v reakci na dění přeruší veškerou vojenskou spolupráci s Tureckem. Svou cestu do Ankary, plánovanou na středu, už také zrušil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

O dnešní odpolední diskusi velvyslanců aliančních zemí požádalo Turecko. Stoltenberg telefonicky hovořil s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

NATO podle svého generálního tajemníka dává dnes zároveň jednoznačně najevo podporu turecké územní celistvosti. Turci si na ruská narušení svého vzdušného prostoru opakovaně stěžovali v podstatě od počátku ruské letecké kampaně nad Sýrií. Podle agentury Reuters dnes ale dali někteří alianční diplomaté najevo, že Ankara mohla věc řešit jinak než sestřelením letounu.

"Společným nepřítelem by měl být Islámský stát (IS). A uvítám všechny snahy s ním bojovat," řekl novinářům Stoltenberg. Cílem IS porazit by se podle něj měli řídit všichni, včetně Ruska. "Vidíme ale, že dosud většina ruských útoků mířila na cíle v těch částech Sýrie, kde IS není vůbec přítomen," upozornil.

Rusko od září bombarduje sever a západ Sýrie v rámci syrského ozbrojeného konfliktu, a to na straně režimu prezidenta Bašára Asada, který označuje všechny své ozbrojené odpůrce za teroristy.

Turecko dnes oznámilo, že jeho letoun F-16 sestřelil stroj, který narušil vzdušný prostor země. V syrské provincii Latákíja, kam Su-24 dopadl, operuje ruská a syrská armáda a letadlo se zřítilo na vesnici, kde žije turkmenská menšina. Osud pilotů, kteří se katapultovali, není zatím jasný.

"Už dříve jsem dával najevo obavy z důsledků ruských vojenských akcí v blízkosti hranice NATO," připomněl generální tajemník aliance. Vývoj podle něj bude NATO bedlivě sledovat.

Na sestřelení ruského vojenského letounu velmi ostře reagoval ruský prezident Vladimir Putin, který prohlásil, že incident bude mít "tragický dopad" na vztahy obou zemí.