Na státních budovách visí vlajky na půl žerdi, policejní prefektura nedoporučuje pořádat soukromé akce.

Ministerstvo kultury prodloužilo uzávěru kulturních objektů, takže i dnes jsou zavřena muzea a divadla. Kina až na sály sítě Pathé-Gaumont už promítají. Dominanta města Eiffelova věž je uzavřena. Pro turisty je nepřístupná také katedrála Notre Dame, která se ale v 18:30 SEČ otevře, rozezní se zvony a kardinál André Vingt-Trois tam bude sloužit mši pro rodiny obětí.

Policie dnes požádala občany a novináře, aby nefotografovali místa útoků a respektovali tím památku obětí a přání rodin. Ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová z téhož důvodu požádala uživatele sociálních sítí, aby nešířili snímky obětí. Na náměstí Republiky přibývá květin a svíček a také povzbuzujících vzkazů.

Školy a univerzity se otevřou v pondělí a v poledne si celá Francie připomene atentáty minutou ticha. Školní výlety se nemají pořádat až do 22. listopadu a ve školách všech typů budou k dispozici psychologové.

Kvůli zpřísněným kontrolám se počítalo se zpožděním některých letů, ale jak letecká, tak železniční doprava, a to vnitřní i mezinárodní, zůstaly zachovány. Vlaky Eurostar jezdí, ale cestující mají počítat s případným zpožděním kvůli přísnějším kontrolám.

Britská skupina Motörhead, která měla dnes vystoupit v hale Zénith, koncert odložila a zrušeny byly koncerty na festivalu Inrocks, které se měly o víkendu kont v Paříži a v Lyonu. Posílena byla i bezpečnostní opatření v poutím místě v Lurdech, kam proudí obvykle davy lidí.

Po oba víkendové dny byly zrušeny veškeré sportovní akce, které se měly konat v metropoli. Sady, parky a hřbitovy byly sice otevřeny, ale zavřou se dříve než obvykle. Vedení zábavního parku Disneyland Paris oznámilo, že park zůstane zavřen až do úterka včetně, tedy po celou dobu smutku.

Prezident Francois Hollande vyhlásil hned po útocích výjimečný stav, který může podle zákona trvat nejdéle 12 dní. K případnému prodloužení kroků spuštěných v pátek v noci by byl nejpozději 25. listopadu třeba souhlas parlamentu. Na základě příslušného zákona z roku 1955, který byl letos v březnu upraven, má vedení jednotlivých francouzských regionů nyní právo nařídit nejen dočasné uzavření divadel, koncertů, restaurací, veřejných shromáždění a podobně, ale také omezit přístup osob do určitých míst či zakázat pobyt lidem, kteří komplikují práci úřadům.

Výjimečný stav ovšem také umožňuje vyšetřovatelům provádět domovní prohlídky bez předběžného souhlasu soudu, nařizovat domácí vězení a zabavovat určité typy i legálně držených zbraní.

Třikrát byla ustanovení zákona využita v době alžírské občanské války, v letech 1955, 1958 a 1961. Francouzská vláda od té doby výjimečný stav na evropském území Francie vyhlásila jen v listopadu 2005, dva týdny po začátku tehdejších nepokojů na francouzských předměstích. V roce 1984 byl výjimečný stav spuštěn pro Novou Kaledonii, francouzské souostroví v Pacifiku.