Incident se odehrál ve stejné oblasti, kde před týdnem povstalci zaútočili na stožár dálkového vedení, a připravili tak na půl milionu Kolumbijců o elektrický proud.

Před dvěma dny poškodili rebelové při bombovém útoku v departementu Norte de Santander ropovod státní společnosti Ecopetrol, z něhož pak vyteklo velké množství suroviny do okolí. Také útok na ropovod se v posledních týdnech opakoval už po několikáté.

FARC se svými útoky snaží přimět prezidenta Juana Manuela Santose, aby přistoupil na příměří, které vzbouřenci jednostranně vyhlásili v souvislosti s mírovými rozhovory vedenými na Kubě.

Jednání, která trvají už 30 měsíců, by měla ukončit povstání, jež začalo před 51 lety a vyžádalo si už téměř čtvrt milionu lidských životů. V poslední době ale rozhovory váznou kvůli obnoveným ozbrojeným střetům. Povstalci útočí na silnice, na energetické sítě, na cisterny s ropnými produkty a na ropná zařízení. Vláda provádí na pozice rebelů letecké údery.

Jednání v kubánské metropoli Havaně se týkají hlavně odškodnění obětí bojů, reformy zemědělství, likvidace obchodu s kokainem, demobilizace povstalců a jejich zapojení do politického systému země.