"Smlouvou s JCDecaux se budeme v nejbližší době zabývat, seznámíme se s již existujícím právním posudkem a přijmeme příslušná opatření," řekla na dotaz ČTK Krnáčová. Zároveň doufá, že nové stavební předpisy vejdou co nejdříve v účinnost.

Pražské stavební předpisy kvůli výtkám v lednu zrušilo ministerstvo pro místní rozvoj. Rada nakonec po několika odkladech tento týden schválila dvě novely předpisů. Dočasná novela má začít platit zhruba za dva měsíce.

Dopis ÚOHS přišel na magistrát v době, kdy pražská koalice řešila toto téma v rámci dohodovacího řízení. Z textu vyplývá, že antimonopolní úřad prověřuje podezření z porušení hospodářské soutěže v oblasti venkovní reklamy. "Úřad prověřuje podnět v této věci, který upozorňuje na možné protisoutěžní jednání orgánu veřejné správy," řekl Švanda.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Billboardová lobby na protest proti předpisům vyvolala loni silnou mediální kampaň. Nesouhlasí totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášely. Narážela přitom i na dlouholetou smlouvu Prahy s JCDecaux, která prý na poli reklamy znevýhodňuje konkurenty. Architekti a developeři naopak změnu přivítali. V lednu se kvůli předpisům demonstrovalo a začala se o ně zajímat policie.