"Jsme přesvědčeni, že Základní a mateřské škole profesora V. Vejdovského toto sloučení nic nepřinese. Škola má kapacitu naplněnou a kraj také nic neušetří. Pouze právně zanikne škola s šedesátiletou tradicí, převedou se novostavby a pozemky v hodnotě 250 milionů korun na nový subjekt," řekla dnes ČTK předsedkyně správní rady Nadace profesora Vejdovského Olga Sýkorová, podle které na mzdových nákladech Olomoucký kraj nemá co ušetřit, protože je platí stát.

Podle Sýkorové Základní a mateřská škola profesora V. Vejdovského v Olomouci-Hejčíně bude muset veškerý majetek, který má ve správě, převést na střední školu na Svatém Kopečku, jejíž movitý majetek má nyní hodnotu čtyř milionů korun. Nástupnická organizace po sloučení ponese název Střední škola, základní škola a mateřská škola profesora V. Vejdovského Olomouc-Hejčín.

"Rozšíření vzdělávání (v Olomouci) o nabídku střední školy by bylo možné za zcela jiných podmínek. V současné době však není možné, neboť kapacita školy, tedy i učeben, je naplněna. Zároveň není možné ubytovat na jednom patře internátu nejmenší žáky se středoškolskými," míní Sýkorová.

Mluvčí kraje Kamila Navrátilová ČTK řekla, že k žádnému přesunu majetku školy nedojde, protože příspěvkové organizace včetně škol jej nevlastní. Majetek tak zůstane ve správě hejtmanství. Sýkorová hejtmanství letos v létě podle Navrátilové upozornila na to, že klesá počet dětí se zrakovým postižením. "Výstupem jednání bylo, že situaci je třeba řešit s ohledem na budoucnost tohoto jedinečného vzdělávacího centra. Toto centrum by mělo, obdobně jako například v Brně, rozšířit své spektrum o další stupně vzdělávání a vytvořit vzdělávací centrum pro danou oblast postižení v rámci ČR," uvedla.

V projektu sloučení se podle Navrátilové nehovoří o tom, že na jednom patře internátu budou ubytováni nejmenší žáci a středoškoláci. "Nyní je tam aktuálně ubytováno 14 dětí a kapacita internátu je 30 dětí," podotkla Navrátilová, podle které snahou bude získat školáky z dalších částí ČR a nabídnout jim ubytování. "K ubytování žáků jsou stanovena jasná hygienická pravidla, a ta je samozřejmě nutné dodržet," dodala Navrátilová, podle které se pro zaměstnance škol nic nezmění.

Kraj se rozhodl sloučit školy pro zrakově postižené děti kvůli lepšímu využití nového školního objektu v Olomouci-Hejčíně, který byl zprovozněn v roce 2012. Střední škola nyní na Svatém Kopečku sídlí v budově arcibiskupství, které ji chce od příštího roku využít k jinému účelu.