"Informaci o tom, že na východě Ukrajiny separatisté zadrželi polské občany jako žoldnéře, nemohu potvrdit. Je to součást špinavé propagandy," uvedl na svém twitterovém účtu mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Wojciechowski. Potvrdil tak dřívější informace polské diplomacie, která už koncem května dementovala zprávy o polských bojovnících na východě Ukrajiny. Podle polského ministerstva jsou tyto informace z říše "science fiction".

"Mezi zajatci byli muži afrického vzezření, mnoho bylo občanů Česka a Polska, byli také zajati velitelé žoldnéřů, kterými se ukázali být polští občané," tvrdil o víkendu Rudenko, který se označuje za místopředsedu vlády nikým neuznané povstalecké Doněcké lidové republiky. Dodal však, že mu osud zajatých cizinců není znám, prý asi stále mohou být uvězněni, protože o výměně zajatců už dávno neslyšel.

O zapojení Čechů do bojových operací proti proruským radikálům nic neví ani české ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Johana Grohová v sobotu ČTK řekla, že něco podobného slyší poprvé. O údajně zajatých Češích nic neví české ministerstvo obrany ani velvyslanectví ČR v Kyjevě.