Ve zprávě se k této informaci o druhém telefonickém rozhovoru šéfů diplomacií Ruska a USA během dvou dnů neuvádějí žádné podrobnosti. Ústavní reforma by se ale mohla týkat řešení napjaté situace na východě Ukrajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina, například formou určité autonomie.

Střety ukrajinských a proruských radikálů si ve východoukrajinských městech Doněcku a Charkově vyžádaly od poloviny týdne životy tří lidí a mnoho zraněných.

"(Lavrov a Kerry) se domluvili, že budou pokračovat v kontaktech při hledání způsobu urovnání situace na Ukrajině co nejrychlejším zahájením ústavní reformy za podpory mezinárodního společenství, ve všeobecně přijatelné formě a při respektování zájmů všech regionů Ukrajiny," cituje agentura z informace ruského ministerstva zahraničí.

Lavrov prý také vyzval Kerryho, aby přiměl nynější kyjevskou vládu k přijetí účinných opatření s cílem zastavit "hromadné bezpráví a zvůli namířených proti ruskojazyčnému obyvatelstvu, našim krajanům, všem ukrajinským občanům, kteří jsou pronásledováni za jiné názory". Kerry prý svého kolegu ujistil, že Washington již v tomto směru pracuje.