Slavnostního odhalení sochy, která představuje usmívajícího se Mandelu s rozpřaženými pažemi, se zúčastnili nejvyšší představitelé země i členové exprezidentovy rodiny a také tisíce přihlížejících. Na místě byl například současný prezident Jacob Zuma i jeho předchůdce Thabo Mbeki, ale rovněž Mandelův vnuk Mandla.

"Teprve včera jsme Tatua uložili k odpočinku. Dnes majestátně povstává tady, u sídla vlády, jako symbol míru, smíření, jednoty a pokroku," řekl Zuma, který použil jednu z Mandelových přezdívek - Tata, výraz, který v jazyce xhosa znamená otec.

Prostranství před komplexem vládních budov Union Buildings z dob koloniální éry je jako místo pro monumentální Mandelovu sochu velice symbolické. Právě tam exprezident v roce 1994 složil prezidentskou přísahu a během 20. století tam byla podepsána i řada rasových zákonů, proti nimž celý život bojoval. Minulý měsíc se také připomínalo 100 let od dokončení stavby vládního komplexu.

Socha, kterou zhotovili jihoafričtí umělci Andre Prinsloo a Ruhan Janse van Vuuren, stála podle informací vlády osm milionů randů (15,5 milionu korun). Váží 4,5 tuny a je zatím největší na světě.

V Jihoafrické republice se dnes slaví státní svátek - Národní den smíření, který má připomínat jednotu všech obyvatel země po ukončení apartheidu. Zároveň oficiálně končí desetidenní období smutku po Mandelově smrti; vlajky stažené na půl žerdi se vracejí zpět na stožáry.