V Poslanecké sněmovně opět zasednou předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, první místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek a jejich stranický kolega Jeroným Tejc. Obdobně jsou na tom vedle Vojtěcha Adama z KSČM expředseda komunistů Miroslav Grebeníček nebo poslankyně Zuzka Bebarová Rujbrová.

"Pokusím se nyní jako člen vyjednávacího týmu ČSSD maximálně využít mandátu vítěze voleb k úspěšnému sestavení nové vlády a prosazování klíčových jihomoravských priorit při jednáních o nové vládě," řekl dnes Hašek ČTK. ODS, která je v krajském zastupitelstvu v opozici, mu dlouhodobě vytýkala, že má tolik funkcí, jako "japonská kalkulačka". Hašek na postu hejtmana skončí. Kdy přesně tak učiní, to ale ještě neví.

Zásadní změny čekají ODS. Jižní Moravu bude zastupovat ve sněmovně nově exministr školství Fiala, který ji do voleb vedl jako nestraník. Zdůrazňoval přitom, že má k politice ODS blízko a nevyloučil, že by se jednou mohl stát členem této strany.

"Výsledek ODS na jižní Moravě, respektive výsledek jejího lídra Fialy (z hlediska absolutního počtu hlasů byl 8. nejlepším kandidátem v celé ČR) ukazuje, že voliči oceňují změnu v ODS, kterou na jižní Moravě myslíme vážně," řekl dnes ČTK předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Podle něj si nyní musí ODS brzy zvolit na celostátní úrovni nové vedení se silným mandátem.

Pro lidovce znamená výsledek voleb velký úspěch. Na Moravě, zvláště té jižní, měli vždy silnou voličskou základnu. Region budou zastupovat tři poslanci KDU-ČSL: vysokoškolský pedagog Jiří Mihola, starosta Šlapanic Jaroslav Klaška a starosta Ratíškovic na Hodonínsku Josef Uhlík. Zda se po volebním úspěchu vzdají svých funkcí v čele radnic, to zatím není jasné.

Naopak jasno v tom má starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD), který z funkce starosty brzy odstoupí. "Podle mého názoru se funkce poslance a starosty nedají zvládat souběžně a zcela naplno. Nechci sedět na dvou židlích," řekl ČTK. Nadále chce ale působit jako člen blanenského zastupitelstva.

Jižní Morava bude mít ve sněmovně 23 zástupců. Nejvíce, a to celkem šest křesel, získala ČSSD. Pět zástupců má ANO 2011, čtyři křesla komunisté, tři lidovci, po dvou ODS a TOP 09 a jednoho poslance bude mít Úsvit přímé demokracie.

V Jihomoravském kraji ve volbách zvítězila ČSSD s 22,94 procenta hlasů a druhé je hnutí ANO 2011 se 17,34 procenta. Na třetím místě je KSČM, pro kterou hlasovalo 14,36 procenta voličů. Na čtvrtém místě skončila KDU-ČSL s 10,26 procenta hlasů, TOP 09 obdržela 9,79 pct, ODS 7,01 pct a Úsvit přímé demokracie získal 6,49 procenta hlasů.