Nováčky v poslaneckých lavicích bude místopředseda ČSSD, krajský lídr a hejtman Milan Chovanec, místopředseda TOP 09 a krajský lídr Marek Ženíšek, trojice poslanců Ano 2011 Josef Vozdecký, Jan Volný a Pavel Šrámek a Jiří Valenta z KSČM. Naopak k nejzkušenějším poslancům bude patřit Jaroslav Lobkowicz z TOP 09, který ve Sněmovně usedl poprvé v roce 1998 a se čtyřletou přestávkou byl poslancem do letoška, a místopředseda ODS, krajský lídr Jiří Pospíšil, který je poslancem od roku 2002. Mandáty obhájili také Václav Votava a Igor Jakubčík z ČSSD a Karel Šidlo z KSČM.

Křeslo ve Sněmovně si neudržel Jiří Papež z ODS, který byl poslancem od roku 1996. Také Vladislav Vilímec z ODS, který byl poslancem od roku 2006, se do Sněmovny nedostal. Mandát neobhájil ani Michal Janek z TOP 09. Ivana Levá z KSČM ani dřívější poslanec Jaroslav Škárka zvolený za VV už nekandidovali. Bývalý poslanec Václav Koubík z ČSSD na kandidátce původně byl, kvůli tomu, že jej vyšetřuje policie, jej ale strana vyškrtla.

Spokojenost s výsledkem voleb netajil hejtman Chovanec. "Dobrá zpráva pro sociální demokracii je, že máme v Plzeňském kraji nejlepší výsledek z českých krajů, pátý nejlepší v ČR a v Plzni nejlepší výsledek z českých statutárních měst," řekl ČTK. Jako člen vyjednávacího stranického týmu se bude podílet na jednáních o koalici s dalšími stranami. "Budeme se snažit přetavit ten mandát milionu lidí v zapojení do vlády ČR, k tomu ale ještě vede dlouhá cesta," uvedl. Podle výsledku tohoto jednání se pak rozhodne, kterého ze svých postů se vzdá, zda poslaneckého nebo hejtmanského. "Rozhodnu se, který mandát si ponechám, určitě ne oba," dodal Chovanec.

Úspěch těší i lídra Ano 2011 Vozdeckého. "Přesvědčili jsme voliče velmi dobrým volebním programem a tím, že ti, kteří byli na kandidátce, už mají nějaké životní zkušenosti, něco dokázali a budou schopni ovlivňovat chod tohoto státu," řekl ČTK.

Jednasedmdesátiletý Lobkowicz díky preferenčním hlasům přeskočil lídra kandidáty TOP 09 Ženíška. "Jsem rád, jak to dopadlo pro mě, ale celkově mám zvláštní pocity, protože nevím, jak se bude sestavovat příští vláda," reagoval na výsledky. TOP 09 podle něj se ztrátou hlasů počítala, protože v minulé vládě měla na starosti resorty, které prováděly velké reformy.

Lídr ODS Pospíšil je zklamaný, že v kraji získala strana jen jeden mandát a není nejsilnější pravicovou stranou v kraji. Celorepublikově ale ODS dosáhla v Plzeňském kraji po Praze druhý nejlepší výsledek. "Doufal jsem, že to budou dva mandáty. Ten druhý nám utekl o několik set hlasů," řekl Pospíšil ČTK. Osobně považuje za úspěch, že v kraji získal přes 36 procent preferenčních hlasů. "Je to druhý nejlepší výsledek po paní Miroslavě Němcové," dodal.

Do Sněmovny se i přes úspěch svých stran nedostane lídr hnutí Úsvit Vít Bárta z Věcí veřejných ani lídr KDU-ČSL Václav Krása. Bárta prý není zklamán, že se v Plzeňském kraji z prvního místa kandidátky do Sněmovny neprobojoval. "Velmi nás těší, že se do Sněmovny dostali další čtyři kandidáti Věcí veřejných. Výsledek v Plzni považujeme za velmi těsný, o nějakých 150 hlasů, ale nepovažujeme to za nějakou tragédii. Klíčové pro nás je, že se dostali další kandidáti VV v Ústeckém, Jihočeském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji," tlumočil ČTK Bártův názor jeho manažer Pavel Kozdera.

"Pro mě je důležité to, že se KDU-ČSL vrátila do Poslanecké sněmovny. To byl také můj hlavní úkol, napomoci jejímu návratu. Moji hlavní prioritou nebylo, abych se já osobně dostal do Sněmovny," řekl ČTK Krása. Výsledek v Plzeňském kraji považuje za velmi dobrý, v porovnání s volbami v roce 2010 se o sto procent zlepšil. Předpokládá, že s lidovci bude dál spolupracovat, zejména na sociálních tématech.