Na koncertu se symbolicky protíná trojí dedikace: 70. výročí založení státu Izrael, oslavy 100. výročí narození Leonarda Bernsteina, který byl spjat s prvními dvěma ročníky Pražského jara, a připomínka zakladatelské osobnosti Pražských symfoniků FOK Rudolfa Pekárka.

V Rudolfinu pokračuje mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro. Soutěžící dnes čeká finále v oboru lesní roh. Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro 2018 se letos koná v oborech violoncello a lesní roh. Slavnostní vyhlášení výsledků bude tradičně 15. května v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Soutěž letos slaví 70. narozeniny. Její dějiny se začaly psát s druhým ročníkem festivalu Pražské jaro a patří k nejstarším na světě.

Hlavní dramaturgickou linkou festivalu je připomínka 100. výročí založení republiky. Československý akcent se zrcadlí též v programech zahajovacího a závěrečného koncertu. Pražské jaro otevřela Smetanova Má vlast v podání České filharmonie vedené Tomášem Netopilem. Závěr festivalu bude 3. června patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Na programu bude zajímavý dialog dvou klasiků české a slovenské hudby 20. století - Eugena Suchoně a Leoše Janáčka. Žalm zeme podkarpatskej má pro formování slovenské kulturní identity v mnohém podobný význam jako Má vlast pro českou svébytnost. Více informací se nachází na www.festival.cz.

Více o státu Izrael se dočtete zde >>>