"Práce byly urychleny. Nyní už Pražská služba pouze čistí po stavbě a odpoledne mohou Pražané místo využít pro tradiční randez vous. Návrat kamenů k sousoší je malým příspěvkem TSK k 100. výročí vzniku Československa," řekl v 12:00 Jansa. Původně měly zábrany ohraničující staveniště zmizet z náměstí až v pondělí.

TSK v prostoru za sochou nechala na dvou místech vybourat dlažbu. Následně sem přestěhovala kameny a jejich okolí znovu vydláždila. Vyčistila a narovnala také další dva kameny, které v minulosti přestěhovány nebyly a zůstaly na svém původním místě.

Podle Jana Zemánka z TSK se projekt připravoval devět let a dlouhou dobu nebylo jasné, jak byly kameny původně umístěny. Nejprve se mělo za to, že stály na opačné straně než dva stávající, tedy před sousoším. S touto teorií TSK vypracovala původní projekt. Nakonec se však podařilo v archivu dohledat původní fotografii, podle které byly všechny čtyři kameny umístěny v půlkruhu za sochou. Projekt se proto musel upravit.

Při hloubení díry pro jeden z kamenů pracovníci odkryli původní pražce kolejí, po kterých v horní části Václavského náměstí jezdily tramvaje. Právě kvůli tramvajové trati byly kameny přemístěny, vysvětlil Zemánek. Dodal, že kameny včetně dvou, které už na místě stály, jsou nyní méně zapuštěny do země a jsou tak vyšší. Stély jsou i s částí v zemi vysoké zhruba 1,4 metru a každá váží 1,8 tuny.

Samotné sousoší svatého Václava bylo naposledy opravováno zhruba před 14 lety. Odstraněna byla rez a opravena konstrukce sochy. Uvnitř byly tehdy nalezeny pytlíky s novinami a mincemi. Sousoší vytvořil Myslbek s architektem Aloisem Dryákem a sochařem Celdou Kloučkem. V letech 1912 až 1913 byla osazena ústřední socha knížete Václava na koni a figury tří českých světců, a to svatého Prokopa, Anežky a Ludmily. Poslední socha svatého Vojtěcha byla doplněna roku 1924.