Ardašev je brněnský klavírista, laureát řady mezinárodních soutěží, který letos oslaví 50. narozeniny. V příští sezoně se s Filharmonií Brno představí v několika různých hudebních polohách. Zahraje klasický Beethovenův Druhý klavírní koncert, ale také náročný Komorní koncert pro housle a klavír Albana Berga. Třetím Ardaševovým programem bude recitál z děl Leoše Janáčka, Franze Schuberta a dalších autorů.

Poslední šéfdirigent Aleksandar Marković se s Filharmonií Brno rozloučil v roce 2015, od té doby je pozice neobsazená, vedení orchestru hledá nového kandidáta. Podle ředitelky Marie Kučerové jde o náročný proces, ke kterému mají kromě vedení co říci také hudebníci a umělecká rada. "Jsme ve finále, na sezonu 2018/2019 by měl nastoupit nový šéfdirigent," řekla ČTK Kučerová.

Oproti předchozím rokům je v programu filharmonie na příští sezonu o něco méně soudobé hudby a skladatelů 20. století. Dramaturgie se však snaží zůstat progresivní, znovu sází na originální kombinace skladeb v jednotlivých večerech . "Pod progresivní dramaturgií si představím nějaké kompaktní programy, které vlastně přinesou něco nového i v rámci klasického repertoáru," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš.

Zahajovací koncert sezony se netradičně uskuteční v katedrále na Petrově, kde 27. září zazní monumentální oratorium Dětství Ježíšovo od Hectora Berlioze. Předplatné koncertní řady v sále Stadionu začne filharmonie od 29. května přednostně prodávat dosavadním abonentům z Janáčkova divadla. V pondělí 5. června začne hlavní abonentní prodej, od 10. července lze kupovat vstupenky na jednotlivé koncerty a zkombinovat si svou vlastní sezonu na míru.