"Nekladli jsme si za cíl stanovit přesné datum či konkrétní dílo coby počátek domácího obrázkového seriálu, snažili jsme podrobně zachytit tendence, které k ustavení domácí varianty obrázkovoseriálové tvorby vedly, a postihnout vlivy, jež toto formování spoluutvářely," uvedl Foret. Zajímala je především podoba "vyprávění v obrazech", která se rozvíjela v periodikách a vedla k pozdějšímu komiksu. "Počátky této formy jsme nakonec mohli doložit kolem revolučního roku 1848," uvedl Foret.

Vydání knihy předcházela mravenčí práce, autoři pečlivě zkoumali desítky dobových periodik vydávaných v češtině a slovenštině na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Počátky komiksu zkoumali badatelé nejen v knihovnách na území České republiky, ale i v Německu, Rakousku a Srbsku. "Podařilo se nám, myslím, doložit, že českojazyčná periodika představovala ve vývoji obrázkového seriálu prostor jistého kulturního transferu, skrze který se aktuální trendy ze západní Evropy šířily dále na východ - na území dnešního Slovenska, Slovinska či Srbska," uvedl Prokůpek.

Obrázkový seriál podle autorů představoval v 19. století především kratochvíli pro dospělé čtenáře. Odkazoval velmi často svými náměty k dobové politice, ke konkrétním osobám veřejného života a zásadně se proplétal s karikaturou a satirou. Autoři se zabývají také prací známých českých výtvarníků, ilustrátorů a karikaturistů. V publikaci se objevuje například Josef Mánes, Mikoláš Aleš, Karel Václav Klíč nebo Artuš Scheiner, jejichž tvorbu autoři nově interpretují. Neopomněli ani na produkci řady dalších, mnohdy pozapomenutých autorů.

Publikace zahrnující i téměř stostránkovou obrazovou přílohu s kompletními dobovými seriály a medailony nejvýznamnějších tvůrců je podle badatelů určená zájemcům nejen o vývoj domácího obrázkového seriálu, ale i obecněji vizuální či tiskové kultury 19. století.

Kniha bude v Olomouci představena ve středu od 16:00 v Coffee Library na Biskupském náměstí. Tvůrci seznámí návštěvníky s výsledky svého bádání i s dosavadní činností Centra pro studia komiksu.