Výstavu tvoří 110 prací slavného francouzského umělce maďarského původu Victora Vasarelyho, který svá díla vytvářel od 30. do konce 80. let minulého století. Mezi vystavovanými objekty jsou zápisy z Vasarelyho deníků i jeho osobní korespondence. Stěžejní jsou ale grafické práce.

"Zaujalo mě především to, že díla jsou vytvářena skutečně rukou. Když člověk pozoruje Vasarelyho díla, tak má dojem, že je to určitě výtvor počítačové grafiky, ale není tomu tak. V době, kdy díla vznikala, totiž počítače a programy na počítačovou grafiku neexistovaly," popsal ředitel muzea Pavel Ciprian. Vasarely obrazce tvořil pomocí šablon a barvy nanášel v několika vrstvách.

Mezi vystavovanými díly jsou i Vasarelyho zebry, které byly umělcovým oblíbeným motivem a jejich grafiky vytvářel po celou dobu své tvorby. "Jde vždy o několik zeber, které svými prolínajícími se těly vytváří fantastické obrazce," uvedl sběratel Zdeněk Kočík.

Exponáty jsou zapůjčené ze soukromé sbírky Gallery Of Art Prague. Ze stejného zdroje se v minulých letech na Špilberk dostala tvorba Andyho Warhola, bratrů Saudkových nebo Salvadora Dalího. Každou z výstav navštívilo přibližně 10.000 lidí. Na příští rok chystají vystavovatelé expozici Alfonse Muchy.

Výstavní síně jsou otevřené od úterý do neděle vždy od 9:00 do 17:00. Cena vstupného je 80 korun, zlevněné je pak za 50 korun.