"Květnovým víkendem chceme založit určitou tradici. Budeme se snažit, aby Umělecká beseda vystoupila z určité ulity a představila se široké veřejnosti," uvedl Vavřín.

V prostorách vyšehradského Starého purkrabství pořadatelé nabídnou tři výstavy. První v Purkrabském paláci nabídne díla sochaře Jozefa Jankoviče a grafičky a fotografky Květoslavy Fulierové. V románském interiéru Starého purkrabství se výběrem plastik bude prezentovat Olbram Zoubek. Historii a současnost Umělecké besedy připomene výstava s názvem Na cestě s poukazem na vazby slovenských a českých umělců. V hudební části vystoupí například Marek Eben a Jiří Dědeček.

"K akci chceme přispět jazzem v podání členů Rozhlasového orchestru Gustava Broma, dobrým vínem a představením Slovenska jako turistické destinace," řekl ČTK ředitel Slovenského institutu Vladimír Valovič.

Spolek Umělecká beseda letos slaví 152 let od svého založení. Je nejstarším uměleckým spolkem v českých zemích. V jejích třech odborech - literárním, výtvarném a hudebním - se pod heslem V umění volnost sdružily roku 1863 přední osobnosti české kultury, například Bedřich Smetana, Josef Mánes, Karel Jaromír Erben, Vítězslav Hálek a Jan Evangelista Purkyně. Rozvoj spolkové činnosti přišel na začátku 20. století, kdy do Besedy postupně přicházeli mladí literáti a výtvarníci, třeba Viktor Dyk, Hanuš Jelínek, Václav Rabas a Vojtěch Sedláček.

V roce 1972 byla Umělecká beseda komunistickým režimem přinucena k rozpuštění. Nová kapitola jejích dějin se otevřela po listopadu 1989; svou obnovenou činnost zahájila v roce 1990. Nyní má 230 aktivních členů, mimo jiné dirigenta Jiřího Bělohlávka, režiséra Jiřího Menzela a divadelníka a hudebníka Jiřího Suchého. Více informací je na www.umeleckabeseda.cz.