V secesní vile vznikne expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která přiblíží rodinné vztahy i podnikatelské vazby rodiny Löw-Beerů a Tugendhatů.

Vilu si nechal postavit v roce 1903 průmyslník Moritz Fuhrmann. "O deset let později ji koupil i s rozsáhlým pozemkem jiný významný brněnský podnikatel Alfred Löw-Beer," uvedla Svobodová. Připomněla, že později Löw-Beer věnoval část horního pozemku své dceři Gretě, která tam se svým manželem vybudovala funkcionalistickou vilu Tugendhat.

Vila Löw-Beer byla po roce 1945 znárodněna a od šedesátých let v ní až do roku 2012 byla ubytovna Masarykova studentského domova. Bydleli tam studenti středních škol a podle toho také objekt vypadal. Vila je od roku 2001 v majetku Jihomoravského kraje, který postupně vypracoval projekt na její obnovu. "Zachovalo se však mnoho původních prvků ze dřeva nebo kovu, které bylo možné obnovit," uvedla Svobodová. Nedochovalo se však žádné zařízení.

Opravy se dočkala nejen vila, ale i přilehlý zahradní domek, který dříve sloužil jako celnice pro vstup zemědělců na trh v Brně. "Celnici otevřeme pro lidi už v dubnu. V letošním prvním pololetí sem chceme nainstalovat expozici," informoval Antonín Reček, ředitel Muzea Brněnska, které má vilu na starosti.

Expozice bude kromě rodinných vztahů a podnikatelských poměrů rodin Löw-Beerů a Tugendhatů přibližovat stavební rozvoj Brna na konci 19. století, textilní průmysl, životní styl měšťanstva na přelomu 19. a 20. století a v neposlední řadě i sousední vilu Tugendhat.

hor rot