Bedi už před lety Česko krátce navštívil, na Juniorfestu se nyní zdrží několik dní a zúčastní se i doprovodného programu. Mohl by se například setkat s hercem Viktorem Preissem, který propůjčil Sandokanovi český hlas. I když festival je určen hlavně dětem, pořadatelé se netají tím, že návštěva seriálového Sandokana je cílená zejména na jejich rodiče. "Chceme, aby to byla rodinná událost, aby rodiče přišli s dětmi a ukázali jim svého hrdinu z dětství," řekl Šašek. Koprodukční dobrodružná série Sandokan, natočená podle knihy Emilia Salgariho, byla na začátku 80. let v tehdejším Československu velmi oblíbená. Hlavní hrdina, pirát Sandokan, který bojoval v Malajsii 19. století proti koloniální nadvládě, představoval pro generaci dnešních čtyřicátníků hrdinu.

Nejen pro mladší generaci, která Sandokana nezná, festival nabídne projekce jeho filmových příběhů, promítat by se měl i další Bediho dobrodružný film Černý korzár. Postava Sandokana byla kdysi spojena i s poutěmi - jen tam se dala sehnat trička s pirátovým portrétem. Juniorfest proto připravuje festivalovou střelnici, kde si budou moci návštěvníci vystřílet limitovanou edici trik a odznaků se Sandokanem.

Kromě hlavní hvězdy letos festival, jehož projekce loni vidělo 11.000 diváků, nabídne soutěžní přehlídku filmů pro děti v kategoriích od pěti do deseti let a od 11 do 13 let. Do soutěže se hlásilo 45 snímků pro děti, do každé kategorie bylo vybráno pět filmů, mimo jiné i nové české snímky Tři bratři a debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři. "Snažíme se vybírat filmy divácky atraktivní. Podařilo se sestavit dobrou kolekci, kde je zastoupeno Estonsko, Německo, Nizozemí či Finsko," řekl Šašek.

Doprovodný program i letos připravil například oblíbenou soutěž pro děti Pevnost Týn či novou třídenní soutěž Detektivem na zkoušku ve spolupráci se strážníky a policisty. Vybrané týmy dětí při ní budou v Horšovském Týně na základě indicií a stop řešit krádež na zámku.

Rozpočet festivalu je kolem 1,2 milionu korun, dalšího asi půl milionu je nefinanční plnění. Podrobnosti jsou na www.juniorfest.cz.

Lada Pešková dr