"Jsme zvláštní generace, protože se za našich životů měnila století i tisíciletí, ale především jednotlivé epochy. Nyní přichází éra intelektu a informací. A proto je důležité překonat rozdíly, odlišující nás od minulého zřízení, a vytvořit skutečnou cestu k demokracii. A to bych popřál všem zemím," odpověděl sedmdesátiletý politik na otázku polského moderátora během dnešního setkání s novináři.

Pro herce Roberta Więckiewicze, který původní Wajdův snímek na jaře doprovázel i na pražský Febiofest, bylo při přípravě na roli nejtěžší, soustředit se na Walesu přelomu 70. a 80. let. "Vycházel jsem z archivních materiálů a filmových dokumentů. Nemohl jsem pochopitelně zahrát tohoto člověka, ale jen se vcítit do jeho osobnosti, která je výjimečná a mimořádná, vyhýbá se veškerému úsilí o interpretaci," řekl.

Podle Walesy si Wajda, o kterém předpokládal, že jako jediný může natočit film o něm, vybral pouhé dvě hodiny z jeho života, ve kterém byla spousta událostí - od romance až po detektivku. "Chtěl ukázat všechny žánry," uvedl. Věří, že nyní vzniknou ještě jiné filmy o dalších lidech. "Kdokoli z nás může přijít s tématy, ale my museli tehdy rychle udělat pořádek v naší zemi," dodal.

"I když o tomto revolučním období vznikla řada filmů, pořád je jich málo. Někteří si snad myslí, že by se toto téma ještě mělo nechat odležet. Ale já jsem přesvědčen, že by poučily mladou generaci," podotkl Więckiewicz.

Wajda natočil klasicky vyprávěný film, kde hlavní důraz nespočívá jen na jedné historické postavě, ale především na boji za spravedlnost, rovnost a lepší budoucnost. Nevyhýbá se v něm kontroverzi, především ale ukazuje klíčové momenty vzestupů a pádů opozičního odborového hnutí Solidarita, které Walesa se svými kolegy vybudoval.