Jejich letošní ročník nabídne od 25. června přes 140 představení. Tím zahajovacím bude v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu premiéra milostné tragédie Romeo a Julie v nastudování režijního dua SKUTR. V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková a Jan Sklenář. Do 5. září budou inscenace her alžbětinského dramatika uvedeny i na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí, ale také v Brně, Ostravě a v Bratislavě. Novinkou bude večer filmové hudby nazvaný Patrick Doyle - Shakespeare in Concert, na kterém zazní hity z hollywoodských filmových adaptací režiséra Kennetha Branagha.

Provoz Letní scény Ungeltu na Novém světě na Hradčanech zahájila už 16. června premiéra hry Království boží na zemi. V režii Pavla Ondrucha v příběhu dvou bratrů a ženy jednoho z nich účinkují Jitka Čvančarová, Martin Hofmann a Ondřej Novák. Na jeviště se po roce vrátí milostná Kurtizána se Chantal Poullainovou, Reginou Rázlovou a Igorem Orozovičem. Třetí sezona čeká komorní muzikál Karla Štolby a Marty Skarlandtové Touha jménem Einodis s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v hlavních rolích. Stejně jako v předchozích letech tu bude hostovat divadlo z Příbrami s hrou Drobečky z perníku. Diváci se mohou těšit i na Františka Němce a Petra Kostku v anglické tragikomedii Pan Halpern a pan Johnson v režii Ladislava Smočka.

Na 75 představení nabídne divákům od 24. června Metropolitní léto hereckých osobností, které na Letní scéně Vyšehradu a v divadle na Václavském náměstí organizuje pražské Studio Dva. Pod širou oblohou je obohatí premiéra komediální one man show Boba Klepla Vysavač. Chybět nebude devět hitů z minulých let, slovenské inscenace a popáté i hudební setkání pod širým nebem.

"Hrát budeme i na naší kamenné scéně v Blaníku, kde se mimo jiné uskuteční podruhé Léto slovenských hvězd. Akce potrvá do 31. srpna," řekl ČTK mluvčí divadla Tomáš Přenosil.

Divadelní spolek Kašpar bude v létě hrát Rozmarné léto a Mikulášovy prázdniny v Divadle v Celetné a už popatnácté vyrazí na hrad Kašperk.

Opona Divadla bez zábradlí se během srpna otevře patnáctkrát. Uvedeny budou například inscenace Blbec k večeři, Láska, Garderobiér a 7. září divácký hit Jakub a jeho pán, ve kterém se na jeviště po vyčerpávajícím léčení poprvé vrátí populární Jiří Bartoška.