Vystoupení Británie z EU bez schválení podmínek odchodu by zřejmě výrazně narušilo dodávky zboží z kontinentální Evropy. Nejhorší scénáře hovoří o nedostatku potravin či léků a už před měsíci se v médiích objevily zprávy o Britech, kteří se na brexit bez dohody připravují hromaděním zásob. Vláda uvádí, že přípravy na toto vyústění jsou v plném proudu, například ministr obchodu Greg Clark by jej ale i tak považoval za pohromu.

"V souladu s podobnými doporučeními pro maloobchodní sektor na celostátní úrovni navrhujeme prodejcům, aby zvážili plány na posílení ochranky pro případ, že obavy z nedostatku zboží povedou k výraznému zvýšení počtu zákazníků," řekla magazínu Politico londýnská policie.

Doporučení policie neříkají nic o tom, zda se problémy se zbožím opravdu vyskytnou, nýbrž vychází z úvahy, že obavy z takového vývoje by ke zvýšené poptávce mohly vést tak nebo tak. "Vedeme tyto rozhovory ve snaze minimalizovat potřebu policejního nasazení kvůli jakýmkoli výsledným davům či frontám v obchodech," pokračuje prohlášení londýnské policie. Mluvčí britské Národní rady policejních velitelů (NPCC) zase uvedl, že policie neočekává žádné výjezdy spojené s jakýmikoli problémy v obchodech.

Brexit bez dohody je výchozím vyústěním procesu britského odchodu z EU. Většina členů dolní komory britského parlamentu tomu zřejmě chce zabránit, poslanci zároveň nejsou příliš nakloněni schválení podmínek, které s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová. Ta zatím odmítá neřízený odchod z EU vyloučit a ve středu opozici vzkázala, že schválení její dohody je jediný způsob, jak mu zabránit.