"Řidiči byl vysloven zákaz pokračování v další jízdě a případ byl předán k dalšímu řízení Krajskému úřadu pro Plzeňský kraj," uvedla. Ten rozhodne o výši pokuty pro obchodníka.

Pyrotechnika byla převážena bez splnění základních požadavků stanovených Evropskou dohodou o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (ADR). Samotná zásilka nebyla doprovázena požadovanými průvodními doklady a řidič nepředložil osvědčení o školení dle dohody ADR. "Došlo k závažnému porušení podmínek přepravy nebezpečných věcí," řekla Suchanová.

Při otevření nákladového prostoru celníci zjistili, že šlo o zábavní pyrotechniku v celkovém množství čisté výbušné látky 280,5 kilogramu, která spadá do přepravní kategorie 1. Povolené limitní množství bez splnění podmínek dohody ADR je u této kategorie stanoveno na pouhých 20 kilogramů. Zboží samotné bylo podle celníků v pořádku, obchodník musel proto přepravu rozdělit do více vozů.

"Podle vyjádření dopravce bylo zboží zakoupeno za účelem dalšího prodeje trhovcům na tržnicích v pohraničí, zejména na Folmavě, Lískové, Železné a Svaté Kateřině," uvedla Suchanová.